Annonce

Annonce

Svar: Træt af skemad


26. februar 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Laila

Det vil være en rigtig god idé, hvis du begyndte at variere din datters indtag meget mere. NU hvor hun er 6 måneder gammel må hun få både havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, ligesom hun også må få alle former for grøntsagsmos og kan begynde med lidt kogt kød og fisk i mosen. Hun kan få lidt af jeres sovs på sin mos og laver du f.eks. kartoffelmos og millionbøf eller laver du lidt boller i karry, så må hun f.eks. også gerne få lidt af dette.

Mit skøn er, at din datter er kørt lidt træt i at få det samme og at du skal give hende meget mere rigtig mad, altså mad der smager af noget og gerne meget mere variation hele dagen igennem. Hun må også meget gerne få mad i hånden, som hun selv kan sidde med, sutte på, opbløde med spyt osv. Netop det selv at sidde med lidt, vil også gøre hende mere interesseret og ofte hjælper det at starte måltidet med at give hende lidt i hånden. Imens hun så gumler på det, så laver du grøden eller mosen færdig og så er hun bagefter klar til skemaden.

Det er naturligvis også relevant at se på hendes mælkeindtag og det er her vigtigt at du ikke ammer hende natten igennem, men sørger for at mælkeindtaget hovedsageligt sker om dagen. Samtidig er det vigtigt at du giver hende skemad først og så fylder op med amning.

Planen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden at sutte på, det kan være appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost kl 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, opbløde med spyt osv.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: Tilbydes frisk frugt i hånden, evt. lidt frugtmos ligesom om formiddagen. Kan også ammes om eftermiddagen.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes igen brødskorper eller lignende at gumle på, opbløde med spyt osv. Vand ...


Annonce

... af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl. 20 i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover videre i sin egen seng, får ikke mælk igen før næste morgen tidlig.

Du fortæller at du laver maden til hende selv og det er helt fint, hvis hun vil spise det. Ellers er det også en god idé at give hende mad, som du køber. Du kan godt give hende mad på glas og er der noget der, hun viser sig særligt glad for, så kan du stille og roligt kombinere den færdiglavede mad med din egen. Lige nu handler det om at få hende igang og mad fra glas kan sagtens være et hit, det er let og praktisk, omend lidt dyrere end det hjemmelavede :o)

Du kan lave mos af alle grøntsager: Gulerod, kartoffel, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Kød i mosen kan være: Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. Det er en god idé at starte med det lyse kød og så variere stille og roligt efter, hvad I andre får. Så maden på den måde stille og roligt tager udgangspunkt i jeres mad. Det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan lave kødboller, som du har liggende i fryseren, men du kan også give hende indmaden af en frikadelle, hvis I andre får det, moset ned i grøntsagsmosen.

Fisk skal på samme måde som kød laves i ovn eller koges og du kan give f.eks. fede fisk, som især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og hun må gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Så mit råd til dig er meget mere familiemad, meget mere smag, meget mere mad i hånden. Din datter skal motiveres ved at du varierer og tilbyder meget mere forskelligt.

Fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce