Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise aftensmad - 23 mdr.


26. februar 2009

Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susanne

Det er vigtigt at holde fast i at Katrine spiser, hun starter dagen med havregrød og hun spiser også godt i dagsplejen. Du skriver at det kun er hjemme I har problemerne og det kan naturligvis skyldes flere ting ...

Du har skrevet om problematikken før og jeg har allerede givet dig flere forslag til løsning. Derfor er det begrænset, hvor meget nyt jeg kan komme med i dag og tænker at du måske skulle overveje lidt, hvad årsagen er. Kender man årsagen, så er det også lettere at handle :o)

Hvorfor spiser hun f.eks. om morgenen, har I andre rutiner, får hun serveret maden på en anden måde, virker hun mere sulten og oplagt efter søvn, er det hende selv der spiser eller hjælper I hende, er det hyggeligt, tænder I stearin lys eller har I f.eks. fjernsynet kørende? Hvad er det lige præcis der sker om morgenen, måske kunne I indføre lidt af de samme rutiner om eftermiddagen og om aftenen.

Hun skal naturligvis have kød, fisk og grønt til frokost og ikke kun om aftnen, netop for at sikre hende et lidt større indtag af vitaminer, proteiner, fibre osv. Det er meget vigtigt at hun tilbydes variation dagen igennem og I skal naturligvis udnytte at hun spiser hos dagplejer. Igen må I stille jer spørgsmålet, hvad er forskellen på dagplejer og jer? Hvordan spiser hun i weekenden, når hun er hjemme, spiser hun så slet ikke hele dagen eller spiser hun bare mest om dagen generelt og er ikke den store spiser om aftenen?

Hvordan har I det derhjemme, hvordan er stemningen, er I forældre glade for hinanden, er hjemmet præget af harmoni eller virker I sure, stressede, skændes I meget osv. Det har alt sammen betydning for børns lyst til at spise og kan påvirke mere end man tror. Hvordan har I det selv med mad? Hvis I som forældre selv er meget selektive, ikke spiser særlig meget og har svært ved at give udtryk for nydelse omkring ...


Annonce

... maden og et at indtage mad, så kan det også påvirke jeres datter og hendes lyst til at spise.

Som sagt ved jeg ikke, hvad der sker hos jer, jeg nævner disse ting for at I selv kan prøve at gennemtænke, hvad der hos jer kunne være årsag :o)

I skal også tænke på, hvad hun indtager af væske. Det er vigtigt at hun så vidt muligt drikker vand. Hun må også gerne få mælk men ikke i store mængder og saftevand skal hun f.eks. slet ikke have. Søde drikke og søde fødevarer som saft, slik, kager osv. hæver hendes blodsukker og giver falsk mæthedsfølelse. På den måde fjerner det appetitten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

I skal ikke lave specielle retter til hende, men naturligvis lave retter som I ved hun bør hun lide at spise. Det er fint med pasta, ris, brød, kartofler osv. sammen med forskelligt kød, fisk og sovs. Ofte kan børn i den alder godt lide at der er sovs eller dressing til maden, så kan de dyppe maden i det og det gør det sjovere at spise. Ofte har børn i den alder også behov for at kunne vælge, der skal være valgmuligheder på tallerkenen og så vil de ofte gerne hjælpes lidt med at spise, fordi de om aftnen er meget trætte efter en lang dag.

Man kan ofte også få lidt ekstra grønt i barnet ved at servere det som 'før aftensmåltid'. Omkring kl. 17, hvor du måske er igang med at forberede aftensmaden er hun højst sandsynligt sulten, så at servere en tallerken med lidt forskelligt grønt på dette tidspunkt, kan godt få lidt ekstra til at glide ned. Lad hende også hjælpe til med at lave salatskålen, - komme agurker, majs, tomat, avokado osv. i skålen - ofte glider der så lidt ned i forbindelse hermed.

Grøntsager kan også kommes i boller, du kan f.eks. bage spinat eller gulerodsboller og på den måde få lidt ekstra i hende og hjemmelavede boller glider ofte ned uanset hvad ... :o)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce