Annonce

Annonce

Svar: Dagsrytme - 8 mdr.


27. januar 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Dine tvillinger er to dejlige børn, som netop omkring maden skal have lidt mere tid. Derfor er det rigtig godt, at du går stille og roligt til værks og prøver dig lidt frem.

Hvor mange flasker de har behov for, afhænger helt af hvor meget de indtager af hver flaske. Et godt bud på mælkebehov i denne alder er ca 600ml af flaske. Det betyder, at hvis de kan drikke 200ml af gangen, så er det fint med 3 flasker dagligt, ellers har de måske behov for fire ...

Ved siden af deres flasker, skal de så have vand af kop sammen med deres skemad og så skal der også bruges lidt mælk i maden.

Det vil normalt være sådan at barnet får flaske tidlig morgen, aften og sen aften og således ikke længere får flaske midt nat - præcis som du faktisk beskriver, så her er børnene helt alderssvarende. Og så kan det som sagt godt være at dine børn har behov for en flaske mere i løbet af dagen og det er okay, lidt endnu.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Grød, vand eller mme af kop.

Formiddag: frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på - det kan være appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende. Vand af kop.

Hvis de har fået flaske tidlig morgen, så kan flasken inden formiddagsluren springes over. Det vil være det normale. Har de ikke fået flaske tidlig morgen, så vil flaske her være en god idé. Hold dog mængden af mælk lidt nede, så de stadig har plads i maven og lyst til frokost, når de vågner af lur ...

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grønsagsmos med kød eller fisk, tilbydes lidt kogte grøntsager, kartoffelbåde eller lignende at gnaske i, evt. forsøge med lidt godt kogte pastaskruer, små stykker af indmaden ...


Annonce

... af en frikadelle eller lignende. Ristede rugbrødsbjælker i hånden, så de vender sig til smagen af rugbrød og øver sig i at opbløde med spyt osv. Vand af kop.

Puttes til middagslur med flaske ca 13.30

Eftermiddag 16: Grød med frugtmos, frisk frugt i hånden, ligesom om formiddagen, evt. prøve med små stykke blød bolle med lidt smør.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. De må gerne få boller i karry, pasta med kødsovs, lasagne, farsbrød, indmaden af en frikadelle osv. Retter med hakket kød er godt og netop ris og godt kogt pasta er godt til at give lidt struktur og lære dem at tygge lidt mere. Start stille og roligt ud. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Puttes til natten med en flaske ca kl. 20

Sen aften 23-24: Flaske og sover til tidlig morgen

Så tilbuddet om flaske vil altså normalt ligge tidlig morgen, aften og sen aften og så kan de som sagt have behov for en enkelt flaske mere inden middagslur. Se på deres samlede indtag, prøv at skrue ned for mælkeindtaget i løbet af dagen, netop fordi det også kan motivere dem til at spise mere rigtig mad og motivere til at tygge lidt mere. Det er vigtigt netop med den alder de har, at tilbyde dem variation og udnytte deres lyst til at putte i munden. Når de bliver 9-10 måneder gamle, så åbner de ikke længere munden, smager ikke automatisk på maden, så jo mere forskelligt I kan få i dem nu, jo bedre er det.

Så gør det ikke noget at maden stadig må moses lidt og de skal have tid til at vende sig lidt mere til tyggemad. Men masser af smag og variation er vigtigt og altså gerne familiemad, men så tilberedt på en måde, hvor de kan være med.

Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, rigtig god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce