Annonce

Annonce

Svar: Hun vil bare ikke sove


26. januar 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ingrids mor

Gennemsnitlig vil de fleste børn på 2½ år have behov for at sove 12½-13 time i døgnet og hører Ingrid til de børn som 'trækker gennemsnittet lidt ned' så skal du måske regne med ca 12 timers søvn i døgnet.

Det betyder at hun vil have behov for at sove ca 10 timer om natten, hvis hun sover ca 2 timer i løbet af dagen. Det er her vigtigt at hendes dagslur ligger mellem 12-14, så hun ikke kommer for sent op fra lur, fordi det naturligt vil gøre at hun har sværere ved at komme i seng om aftenen.

Jeg ved at jeg tidligere har beskrevet for dig, hvordan børn med en sen søvnfase kan puttes, hvis man ønsker at ændre deres puttetidspunkt, netop ved at putte hende sent, på det tidspunkt hvor hun plejer at falde i søvn. Det handler om at hun skal have fornemmelsen af hvad det vil sige at være træt, når man går i seng og falde i søvn, når man bliver lagt der (i stedet for den rutine der ligger i at stige ud af sengen hver gang man bliver lagt i den ..).

Stille og roligt putter man så barnet tidligere og tidligere indtil man rammer det tidspunkt, hvor I gerne vil have at hun falder i søvn, hvor hendes nattesøvn skal starte. Samtidig med at man gør dette, er det så meget vigtigt at man holder fast i at dagluren ligger på det tidspunkt, hvor man ønsker hun skal sove om dagen. Ligesom man skal holde fuldstændig fast i tidspunkter for mad. Men det er samtidig meget vigtigt at man ikke lader hende sove for længe om dagen. Hvis man skønner at hun har brug for to timers middagslur, så skal hun have to timers middagslur og derfor må middagsluren også afkortes stille og roligt i takt med at nattesøvnen bliver længere.

Du fortæller at hun om dagen falder i søvn uden problemer - gør hun også det hjemme eller er det kun i institutionen, eller er der ingen forskel på hvordan hun sover de to steder? Du spørger også hvorvidt hun begynder at kunne undvære middagslur og det er i forhold til hendes alder nok lidt tidligt, men måske en middagslur på kun en time ville være mere passende for hende. Det afhænger helt at hvordan hun i øvrigt falder i søvn og sover dag og aften ...

Hvis vi siger at hun kun har behov for måske 12 timers søvn i døgnet og det der kan lade sig gøre er en to timers middagslur, så vil de være passende at hun f.eks. sover ...


Annonce

... fra kl. 21 til 07 - hvad tid plejer I at stå op, hvad tid vågner hun?

Det er korrekt set, når du taler om et søvnvindue og at der kan være lang tid til næste vindue åbner sig. Man kan også tale om et søvntog og at det netop drejer sig om at springe på toget, når det kommer forbi. Hvis man kommer for sent til et tog, så må man vente på at det næste kommer - det kan her være frygteligt frustrerende, at ligge i sin seng, så kan man ligeså godt stå op og så forsøge igen, når næste tog kommer forbi - ofte måske efter ca 40 minutter. Man kan også komme fortidligt til toget, så kan man heller ikke sove og må vente til man atter føler sig træt.

Det kan altså godt hos jer dreje sig om at forsøge at finde det rette tidspunkt, at få hende puttet på.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Du skal naturligvis overveje om hun skal tilbage i tremmeseng, hvis du skønner at det gør hende mere tryg og hun bedre kan finde ro og hun synes det er dejligt, så er det fint. Men ellers synes jeg hun skal blive i sin juniorseng og så skal I gå, når I er færdige med at læse godnathistorie og færdige med at tale lidt om dagen osv. Betrygge hende i at I er der, passer på hende, er lige inde i stuen osv. men at det er sovetid for hende nu. Sig godnat og gå. Når hun så gentagende gange stiger ud af sengen og kommer ind til jer, så tager I hende i hånden, fortæller hende igen og igen at hun skal sove nu - også selvom I skal gøre det 17 gange. Hele tiden følge hende tilbage.

For mig at se, er I nået dertil nu, hvor I skal beslutte jer for at læse en historie af få minutters varighed. Hun skal ligge i sin seng imens, det er et krav for at få læst højt, der skal ikke underholdes for det er sengetid. Og når historien er læst, så skal I gå.

I skal gøre kort proces og sende tydelige signaler om at det er sengetid nu. Jeg får lidt fornemmelsen af at netop når I bliver siddende, laver noget på værelset osv. så tolker Ingrid det som underholdning eller som at der må være noget galt siden I ikke går ... hun bliver i hvert fald i tvivl om hvorvidt hun skal sove nu og det er I nødt til at sende meget tydelige signaler omkring. Altså være bestemte, konsekvente samtidig med at I naturligvis ikke skælder hende ud eller gør hende utryg.

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce