Annonce

Annonce

Svar: Kræsen, vil stadig have mælk om natten


25. januar 2009

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Selvom din datter nu er 10 måneder gammel, så synes jeg det lyder relevant at I fortsat tilbyder hende lidt mos. Det vil være et bedre alternativ og supplement til jeres mad, rugbrødshapsere osv. en at få f.eks. toast. Det er vigtigt at hun får den mængde fedt, protein, mineraler osv. som er nødvendige for at hun kan vokse, tage på og udvikle sig samt have energi nok til hele dagen og derfor er det vigtigt at hun fortsat suppleres med noget mere 'rigtig mad'.

Her betyder det for mig ikke noget om du giver hende hjemmelavet mad eller vælger den lettere løsning - færdiglavet børnemad på glas. Hvis du vælger sidste løsning, skal maden dog være beregnet til børn på hendes alder. I dagplejen kan hun sagtens have sådan et glas med, som hun kan få til frokost, når hun har spist lidt af sin rugbrød osv.

Det er fint at tilbyde hende 400ml mme dagligt indtil hun er ca 12 måneder gammel, på den måde får hun sit behov for jern dækket. Men det betyder også at hun ikke behøver mere end 2 flasker mme dagligt og i forhold til den måde du beskriver hende på, så lyder det som om at de to flasker ligger bedst om aftenen, når hun bliver puttet og så sidste flaske sen aften inden I går i seng, hvorefter hun så bør sove hele natten uden mælk. Morgenen starter så med grød som nu.

Mit forslag til en dagsplan, lavet med udgangspunkt i de tider du har angivet, ser således ud:

Morgen 6.45: Havregrød/trekorns grød, mme eller sødmælk af kop.

Sover morgenlur

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden ...


Annonce

... frisk frugt, vand af kop.

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, rognguf eller lignende. Tilbydes derudover mad i stykker som frikadelle (kød/fiskedelle), kogte grøntsager, kogte pastaskruer osv. Og herefter suppleres så med grøntsagsmos med kød/fisk fra glas. Vand af kop.

Puttes til middagslur uden flaske ca 12.30

Eftermiddag 15.30: En portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, müsli, rugbrødsdrys eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Aftensmad, det samme som I andre får. Hun kan spise alt, risretter, pastaretter, spaghetti, lasagne osv. Farsbrød, frikadeller, laks, fiskefiletter osv. Grøntsager kan serveres kogte, som hun selv kan spise eller de kan moses med lidt sovs og servers med gaffel. Hun skal altså stadig både have mos og mad i stykker. Vand, mme eller sødmælk af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Godnatgrød ligesom nu

Og puttes til natten med en flaske vælling ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Tilbydes flaske og sover hun på dette tidspunkt, så lad hende få flasken mere eller mindre sovende, hvorefter hun ikke behøver mælk igen resten af natten. Det kan forhindre at hun vågner op kl 02 og kræver mælk der ...

Lige inden 12 måneders alderen trapper i mængden af mælk i flasken kl. 23 ned, så hun tilsidst held kan undvære at få denne flaske. Og den sidste flaske der ryger er så flasken inden putning kl. 20.

Jeg håber ovenstående plan giver lidt idé om hvordan en dag kan se ud, der tilgodeser alles behov, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce