Brev:
Tynd og ofte syg
Hej Helen
Min søn på 21 mdr. er en lille splejs og vi synes også at han er forholdsvis ofte syg. Vi har lige haft endnu en omgang - han har været syg en uge, spiser intet og vægten står nu på 10,2 kg (højde ca. 85 cm). Han er født slank (2800 g, 51 cm, født 3 dage før terminen).
Så længe jeg ammede tog han rigtig flot på og var i en alder af 4 måneder over 50 % kurven mht. vægt for alder, men siden da er han stødt og roligt røget nedad i forhold til vægtkurverne og nu ligger han såvidt vi kan se lige under 3% kurven. (Jeg måtte stoppe med at amme ham, da han var lige over 4 mdr. fordi jeg har knogleskørhed).
Hvad skal man betragte som normalt for ham, når han er født tynd - derefter er røget meget hurtigt op i vægt og så ellers krydser nedad i forhold til "sin" vægtkurve.
Både min mand og jeg er meget slanke, så vi forventer naturligvis ikke at få en lille sværvægter.
Vores søn er ikke synderligt begejstret for mad. Det er meget vanskeligt at spore sig ind på noget han godt kan lide - han bliver meget hurtig træt af alting, og det er som om alle gode råd har den stik modsatte effekt på ham. Fx. At tilbyde ham flere forskellige valgmuligheder på tallerkenen, det virker som om det snarere får ham til at miste lysten til mad end det modsatte. Når han ellers ...
... virker sulten (efterspørger selv mad), vil han som regel godt smage på det meste (dog stort set ingen grøntsager andet end kartofler eller mad der er meget "kødagtigt"), men tager måske 3 bidder og siger så "mad mad" (betyder "tak for mad").
Vi følger ikke de gængse anbefalinger for mad til børn i hans alder - han får en betydeligt federe kost (prøver dog at holde os til sunde fedtstoffer) fordi han er så småtspisende.
Vi forsøger ikke at presse ham til at spise, men vores panik mht. hans ringe madindtag kan han sikkert godt fornemme indimellem. Det virker ikke som om der er den store forskel på hans adfærd i forhold til mad i vuggestuen og hjemme ved os.
Vi har ingen fornemmelse af at fejler noget (udover at han fanger alle forkølelser, maveinfektioner osv. som kommer i nærheden), har tilsyneladende ikke noget mad han ikke tåler eller noget andet i den dur. Hans udvikling i øvrigt er ganske normal - han var endda temmeligt hurtig til at gå (9-10 mdr) og taler gennemsnitligt i forhold til de andre i vuggestuen. Han er for det meste en meget glad og social dreng, men i perioder hvor han har været syg og vægten er meget langt nede er han mere pjevset og morsyg (flere uger efter sygdom).
Hvad skal vi stille op med ham?
Med venlig hilsen
Den bekymrede mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!