Annonce

Annonce

Svar: Hvordan kommer vi videre med maden?


13. januar 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Anja

Dejligt at høre at det er lykkes at få stoppet amningen på en god måde for jer begge :o)

De fleste børn vil i 6 måneders alderen fint kunne sidde i høj stol, når de skal spise mad og det er, som du skriver ofte noget lettere for både barn og forældre at få givet maden på den måde :o) Det er også smadder hyggeligt at kunne sidde med ved bordet alle sammen, så er man pludselig en rigtig familie på en helt ny og anderledes måde :o)

Så prøv du at sætte lillemanden i stolen og se om ikke det går. Han vil sandsynligvis kun kunne sidde i 10 minutters tid, så falder han til siden eller forover, som tegn på at han er træt i rygge og ikke magter at sidde mere, men stille og roligt bliver han stærkere i ryggen og bedre og bedre til det. Han skal naturligvis stadig lille så meget på maven som muligt, når han er på gulvet, fordi det er i maveliggende stilling at han netop får styrke i ryggen til at kunne sidde.

Med hensyn til mad, så vil det være en rigtig god idé at begynde med lidt havregrød, øllebrød, flerkornsgrød fra 6 måneders alderen. Derudover kan du med fordel begynde med større variation af grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Stille og roligt begynder du at tilsætte kogt kød og fisk imosen: Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan lave kødboller, som du har liggende i fryseren, men du kan også give ham indmaden af en frikadelle, hvis I andre får det, moset ned i grøntsagsmosen.

Fisk skal på samme måde som kød laves i ovn eller koges og du kan give f.eks. fede fisk, som især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og han må gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Netop kød og fisk vil være med til at give lidt mere struktur i mosen og det er fint en overgang. Når han bliver 7-8 måneder kan du begynde at mose med en gaffel og på den måde gøre selve mosen lidt mere grov og i 8 måneders alderen vil han så normalt kunne begynde at få små hapsere der skal tygges rigtigt.

Han må, som du også selv nævner, meget gerne ...


Annonce

... også begynde at få lidt i hånden, som han kan sutte på og bide lidt i, opbløde med spyt. Det kan være agurkeskiver, blødere frugt som appelsinbåde, blomme, fersken eller lignende og så kan han også få lidt ristede rugbrødsbjælker eller andre former for brødskorper. Du skal dog være opmærksom på at han fortsat ikke må få for meget gluten. Det er især i hvede at glutenindholdet er højt. Netop ved tandfrembrud og ømmegummer er lidt hårde brødskorper (ristede rugbrødsbjælker, tvebakker og lignende) ofte godt og netop for at fremme lysten til at smage og sutte på noget, uden at få det galt i halsen, så er de bløde stykker frugt som appelsinbåde gode. Hvorimod æble f.eks. meget let knækker. Du skal naturligvis altid have ham under opsyn, når du giver ham mad i hånden. Han skal jo først til at lære det :o)

Mit forslag til en dagsplan ud fra de tidspunkter du har sendt kunne se således ud:

Tidlig morgen 04/05: Flaske med mme og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Puttes til formiddagslur med en flaske mme

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og stille og roligt begynde med kogt kød eller fisk, tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkeskiver eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Puttes til middagslur med en flaske mme ca kl. 13.30

Eftermiddag 16: Tilbydes evt. lidt frugtmos med mme (som gammeldags frugtgrød med mælk), frisk blød frugt i hånden at sutte på, evt. en flaske mme, eller vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere de grøntsager og den mad I andre spiser. Hvis du laver kartoffelmos med sødmælk kan I spise det samme og han kan få lidt sovs på sin mos osv. Tilbydes igen lidt brødskorper eller lignende i hånden at gnaske i, når I sammen sidder ved bordet. Vand af kop.

Puttes til natten med en flaske med mme ca kl. 20

Sen aften/nat: Flaske med mme

Som du kan se har jeg i denne flaske nævnt 5 flasker, det kan jeg se at din dreng nogle gange får, andre gange får han kun fire og det er helt okay, hvis han drikker 200ml af gangen. Men i takt med at han spiser mere og mere skemad, så vil han højst sandsynligt også nedsætte indtaget af flaske og derfor kan det være vigtigt at bibeholde lidt hyppigere flaske. Derfor anbefaler jeg fortsat flaske efter skemaden og inden han skal sove sine lure .. men du må prøve at se, hvad der fungerer bedst for jer :o)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce