Annonce

Annonce

Svar: Ligger vågen og snakker om natten


9. januar 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Erika

Børn kan godt have perioder, hvor de vågner om natten, ligger og snakker, pludrer og hygger sig med det og det handler sandsynligvis både om deres alder og udvikling og det faktum, at der om natten er ro, det er let at høre sig selv og det til stor underholdning for barnet, men naturligvis ikke for de voksne der prøver at falde i søvn ...

Nogle gange kan man ikke gøre så meget ved, så handler det om udvikling og en fase man skal igennem. Andre gange sker det, at barnet begynder at indhente den forsømte søvn i dagtimerne og derfor kommer ind i en rytme, hvor barnet sover forholdsvis meget om dagen og mindre og mindre om natten. Der bliver således vendt om på nat og dag og det er som du skriver uhensigtsmæssigt for alle parter.

Du skriver at din datter ikke længere spiser om natten og at hun ikke er ked af det. Hun savner ikke umiddelbart sin sut, hun pludrer lystigt videre selvom I kommer den i munden, indtil hun naturligvis er træt og har brug for den for at falde i søvn igen ... Hun lyder således til at være udhvilet, når hun vågner og ikke have behov for at sove mere lige der.

Du skriver at hun sover flere timer i løbet af dagen og det er nok her problemet ligger og her løsningen skal findes. Det vil i forhold til hendes alder være relevant med to lure dagligt + evt. en powernap og sammenlagt skal I forvente at hun har behov for at sove måske 3-4 timer i løbet af dagen. Det vil ofte være en formiddagslur på 45 minutter til 1 time, en middagslur på 2 timer og så måske en powernap på 20-30 minutter sidst på dagen. Som sagt kan powernappen måske springes over.

Da jeg ikke ved om du ammer eller giver flaske, skriver jeg begge dele i planen - En plan for ...


Annonce

... dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Amning/flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Grød med frugtmos, vand af kop

Formiddag 9.30: Puttes til formiddagslur med amning/flaske

Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop. Tilbydes evt. en agurkeskive at gnaske lidt i.

Puttes til middagslur med amning/flaske ca kl. 13

Eftermiddag 15.30-16: Amning/flaske


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Powernappen springes evt. over

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop. Tilbydes igen evt. en agurkeskive, en gulerod eller lignende at sutte lidt på (obs brødskorper bør ikke gives før efter 6 måneders alderen).

Puttes til natten med amning/flaske ca 19.30-20 Tidspunktet varierer naturligvis efter hvorvidt der er sovet powernap sen eftermiddag eller ej

Sen aften 23-24: Amning/flaske

Sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig

Som du kan se har jeg i denne plan lagt 3 måltider skemad ind ved siden af ca 6 amninger/flasker. Det kan måske være lidt for meget for jeres datter - jeg kan ikke ud af dit brev se hvorvidt I er igang med skemad eller ej. Men det kan give en idé om hvordan I så kommer videre :o)

Med hensyn til sut, så lyder det ikke som om at jeres datter er afhængig af sutten hele natten igennem, men snarere at der er behov for mindre dagssøvn for at hun begynder at sove bedre om natten. Når hun begynder at sove om natten, vil hun således sove uden at have behov for sutten i munden ... Ellers er det ofte et spørgsmål om at hun på sigt lærer at tage sutten i munden selv, lærer hun det om dagen, vil hun også kunne det om natten. De fleste børn er dog 9-10 måneder inden de begynder at mestre dette selv.

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak ... endelig én der kan give præcise råd og som ved hvad du taler om. Tusind tak.

Venlig hilsen Mette, førstegangs mor


Annonce