Annonce

Annonce

Svar: Putteritual og nattesøvn


5. januar 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Malene

Din plan for dagen ser umiddelbart fin ud og den ændring du oplever i din datter opførsel i øjeblikket skyldes sandsynligvis den store udvikling hun lige nu går igennem.

Det er helt normalt at børn omkring 6 måneders alderen virker pylrede og krævende, de småklynker, pjevser, virker enormt morsyge, de sover uroligt, vågner flere gange om natten og kræver i det hele taget rigtig meget kontakt. Man kan som mor meget let føle at man gir og gir og kun får utilfredshed tilbage.

Måske har du lagt mærke til at hun er begyndt at bruge sig selv mere fysisk, hun tager fat i sine tæer, putter dem i munden, hun triller omkring, forsøger måske at krybe over gulvet, tager bevidst efter legetøj osv. Ting som kræver rigtig meget, det er en svær proces at få hjerne og krop til at arbejde koordineret sammen. Hun træner også sine lyde, hun skriger højt, brummer dybt og begynder også at lave lyde med sine læber. Hun skelner mere tydeligt imellem om hun er hjemme eller ude, i favn hos mor eller en fremmed, hun oplever med alle sine sanser, syn, lugt, smag, berøring og er rigtig meget på.

Hun udvikler sig altså rigtig meget både fysisk og mentalt og alt hvad hun oplever skal bearbejdes i drømme og det giver både mental og fysisk uro om natten.

Du skal naturligvis give hende den tryghed hun behøver og det er fint nok at du lige nu ammer hende hyppigere om aftenen, hvis hun har behov for det. Prøv dog også at hjælpe hende med at holde fokus ved brystet i løbet af dagen. Netop fordi hun er så nysgerrig og gerne vil opleve, så tager hun måske ikke helt fra som tidligere, hun lader sig lettere forstyrre og nøjes med lidt og det hun så behøver, søger hun naturligt om natten. Så hold hende lidt til ilden om dagen, fremfor om ...


Annonce

... natten.

Om natten må du så prøve at afkorte amningerne, kun tilbyde brystet kortvarigtog sætte noget andet i stedet (kærtegn, beroligende ord), evt. lade hende sove på andet værelse, så du ikke pr. automatik tager hende over til dig, men lige lader hende prøve at finde roen selv. Sov med en t-shirt eller lignende, så hun ikke selv kan finde brystet i mørket om natten. Det er dig, der styrer hvor meget hun skal ammes.

Hvis du er ked af at skulle amme så meget om aftenen og gerne vil have frigivet tid til storesøster og putning af hende, så er en anden mulighed at tilbyde lillesøster en flaske om aftenen. Den kan far også give og den kan mætte lidt mere end modermælk, så måske var det også en mulighed for jer :o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derudover tænker jeg at din datters lange søvn om dagen naturligt også spiller ind på søvnen aften og nat. Hun sover faktisk rigtig meget, hvis hun normalt sover 5-5½ time ialt. De fleste børn vil i gennemsnit sove 3-4 timers lur i 6 måneders alderen og 10-11 timer om natten. Din datter har således en længere sovetid om natten og en kortere nattesøvn, det er hendes rytme og det er helt okay, men det kan godt være derfor du oplever problemer og synes det generelt er svært at putte hende allerede kl. 20. Det er altså naturligt at hun f.eks. først kan sove kl. 22, når hun sover som hun gør i dagtimerne ...

Man kan så diskutere frem og imod i forhold til hvorvidt hun skal vækkes fra sine lur og om man skal forsøge at lave en ny rytme eller om det er okay at hun lige nu styrer det selv. Det må du prøve at vurdere. Da det er første gang du skriver til mig, ved jeg ikke hvordan du generelt tænker, hvad din holdning er til forskellige ting. Men jeg håber du hermed er hjulpet lidt på vej.

Fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce