Svar: Allomin 1 og 2 - kan Allomin 2 give forstoppelse?
Kære Julie
Allomin 1 er modermælkserstatning, der kan gives fra fødslen som hel eller delvis erstatning for modermælk, når amning ikke er muligt. Allomin 1 er således fuldgyldig, barnet kan leve udelukkende af den.
Allomin 2 er en modermælkserstatning tilpasset fra 4 måneder. Den har som du skriver et lidt højere jernindhold men ligner i øvrigt allomin 1 meget og er også nu et fuldgyldigt produkt, altså et produkt som barnet kan leve af alene (det har det ikke altid været, det har tidligere haft betegnelsen tilskudsblanding).
Allomin 2 kan være lidt mere praktisk at bruge fra 4 måneders alderen, fordi den lettere lader sig opblande i koldt vand. Den kan således bruges som drikkemælk af kop (som alternativ til sødmælk) og den er let at bruge i madlavning. Den kan også sagtens bruges som almindelig modermælkserstatning i flaske.
Ofte mætter type 2 erstatninger lidt mere end type 1. Det betyder at hvis man har et barn som spiser rigtig store mængder mælk for at blive mæt, - nogle børn kan jo uden problemer spise 1400ml i døgnet - så er det en god idé at skifte til type 2, så barnet kan spise mindre mængder og opnå samme mæthed. Andre børn spiser meget lidt ...
... og det kan knibe med at nå op på det væskebehov som skal dækkes. Nogle forældre har f.eks. rigtig svært ved at få bare 500ml mælk i deres børn. Her kan det være en fordel at bibeholde type 1 fordi barnet så måske drikker lidt mere.
Alle modermælkserstatninger kan give forstoppelse og derfor har producenterne også lavet specielle erstatninger, hvis man oplever at barnet har problemer med dette.
Man kan derfor købe grøn Allomin eller syrnet Allomin til sit barn, hvis man har problemer med forstoppelse. Syrnet Allomin er identisk med Allomin 1 bortset fra en lavere pH værdi. Det kan gives som delvis eller eneste ernæring, man kan således bruge den som det passer bedst til barnets fordøjelse.
Den bør ikke anvendes til for tidligt fødte børn, før barnet er svarende til fulde 37 graviditetsuger. Den syrnede Allomin er tilsat citronsyre, der får proteinet til at fælde ud. Det letter optagelsen i barnets tarm og derfor er den altså til børn med problemer med forstoppelse.
Nogle gange er skift af modermælkserstatning ikke nok til at holde barnets mave igang. I stedet kan man så give barnet f.eks. laktulose.
Jeg håber du hermed er blevet lidt klogere på Allomin :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder