Annonce

Annonce

Svar: Morgenmaden og noget rytme ...


3. januar 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Liv´s mor

Med den alder Liv har nu, så vil det være rigtig godt, hvis du kunne give hende lidt i hånden, som hun selv kan sidde med og gnaske lidt i.

Det at bruge sine gummer, tygge og gnaske i noget gør at barnet får øvet sig mundmotorisk. Samtidig lærer barnet at det man putter i munden kan smage forskelligt og netop det at motivere barnet, give barnet lyst til at smage og undersøge med munden er vigtigt i forhold til lysten til at spise skemad.

Liv er helt naturligt i kraft af sin alder, igang med at bruge sin mund mere. Hun laver læbelyde og bruger sin tunge - drejer den rundt i munden, stikker den frem osv. Hun bruger også deres stemme mere og mere, kan skrige i høje og skingre toner og kan modsat også øve de dybe toner langt tilbage i svælget. At tilbyde hende noget mad i hånden, som hun kan putte i munden, sutte på, smage på, gnaske i, opbløde med spyt osv. er derfor en god idé i forhold til hendes øvrige udvikling.

Det er derfor rigtig godt at du forsøger med lidt skorper og frisk frugt i hånden, men måske har hun også brug for små brødhapsere - måske kan du allerede nu begynde med lidt at tygge i ...? Hvad tænker du? Giv hende små hapsere ind i siden af munden, så hun med det samme tygger sammen omkring maden og ikke midt i munden, så er det sikkert for svært. Jeg tænker at det måske kan give lidt større indtag og lidt mere interesse ... :o)

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen 7.00: Frisk frugt i hånden at gnaske i imens du gør morgengrøden klar, vand af kop.

Suppleres ca 8.30 med ½ bolle med lidt smør i små bidder, evt. lidt frugtmos, vand af kop

Puttes til formiddagslur med tilbud om en flaske ca kl. 9 fordi hun er startet dagen uden at få mælk. Hvis hun drikker mælk tidlig morgen, så må flasken her formiddag gerne fjernes for at give plads til større frokost. Modsat, hvis hun ikke har fået mælk tidlig morgen, så er det vigtigt at hun får mælk her ellers er det for lang tid der går uden større væskeindtag.

Frokost 11.30: Tilbydes små rugbrødshapsere ...


Annonce

... med forskelligt smørbart pålæg og suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Lad hende igen evt. starte med at få en brødskorpe, agurkeskive eller lignende, så hun ved hvad der nu skal ske og imens du laver maden klar. Vand af kop.

Tilbydes flaske og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 15.30: Tilbydes frugtmos, frisk frugt osv. som nu. Vand i kop

Sen eftermiddag powernapper som nu

Aften 18.00: Mere og mere familiemad, igen giv hende kogte grøntsager i hænderne som hun kan spise selv, det kan være blomkål og broccolihoveder, kartoffelbåde og lignende. Giv hende små hapsere af indmaden af en frikadelle eller lignende ind i munden som hun selv kan tygge og suppler så med grøntsagsmos af forskellig slags. Det kan være grøntsager, ris hvad I nu får moset med lidt sovs osv. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Puttes til natten med en flaske vælling 19.30-20

Sen aften 23-24: Vælling som nu

Da hendes indtag af mælk heller ikke er særlig stort, så er det okay, hvis hun nogle nætter vågner op og har behov for en flaske kl. 03. Hvis hun har det behov, så synesjeg du skal give hende det. Modsat, hvis hun sover igennem uden at få mælk, så er det rigtig dejligt for jer alle, og så synes jeg du skal starte dagen med grød og håbe på at hun så spiser lidt mere den dag.

Det er helt okay, at hun nogle dage kun spiser ½ dl. og andre dage spiser 1 dl. eller mere - den fleksibilitet må være der. Det er super godt, at hun nu er begyndt at spise lidt mere og at du oplever at I nu har lidt mere fast rytme og rutine for dagen. Fantastisk at hun nu er begyndt at synes om at få lidt frugt! Netop det at hun nu begynder at få mad til faste tider, også selvom det er små mængder, er vigtigt for hendes blodsukker, lyst til at spise, behov for mad osv. Hellere lidt og tit end få og store portioner.

Og så må du holde fast i at hun udvikler sig rigtig godt og er en meget aktiv lille pige. Det er tegn på at hun trives, trods sparsomt indtag af mad og mælk nogle dage ... :o)

Fortsat held og lykke med hende og rigtig godt nytår.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce