Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke falde i søvn til natten


3. januar 2009

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Emilias mor

Tillykke med den lille pige og velkommen til, håber I har haft en god jul og er kommet godt ind i det nye år :o)

Der er flere ting, som kan spille ind hos jer og du nævner allerede selv nogle af dem. Det kan være vigtigt at se lidt på din mælkemængde .. Det er helt naturligt at hun spiser meget hyppigt, mælken er naturligt mere koncentreret og ikke så voluminøs om aftenen og ved at spise meget hyppigt, får hun derfor små koncentrerede mængder - som gør at hun så efterfølgende sover godt. Men det er her stadig vigtigt at sørge for at hun så vidt muligt fylder sig op i dagtimerne og ikke behøver være ved brystet hele aftenen for at blive mæt nok.

Derfor kan du overveje om du om dagen kan gøre noget for at amme hende lidt hyppigere - meget gerne amme hende fra begge bryster, hvor du starter med at amme fra det ene bryst, skifter hende og ammer fra modsatte side. På den måde kan du i dagtimerne få fyldt hende lidt ekstra op og ved at amme fra begge bryster mellem hver lur, får du også stimuleret til ekstra mælk.

Hvis du allerede gør ovenstående og oplever at have mælk nok, så kan det også være at hun om aftenen har svært ved at finde ro, fordi hun netop får meget mælk, som du også selv er inde på. Det skal jo nedbrydes og kan naturligt give lidt uro i maven og dermed svært ved at overgive sig til søvnen. Hos far kan hun så lettere finde ro, han lugter ikke af mælk, forbindes ikke med at skulle spise, så hos ham er det lettere at slappe af og falde i søvn.

Det er også sådan at jeres lille pige jo nu begynder at opleve lidt mere af verden, hun begynder at kunne se farver, former og skelner mere og mere omgivelserne fra hinanden. Det betyder at hun begynder at få flere og flere ...


Annonce

... stimuli, både berøring, synsoplevelser, smage (din mælk smager forskelligt alt efter hvad du spiser), lyde - hun hører alt hvad der foregår og det betyder at hun naturligt godt kan blive overtræt og af den grund have svært ved at koble fra og finde roen.

Derfor er det vigtigt at skærme hende, ikke bare om aftenen, men også i løbet af dagen. Sørge for at hun ligger et roligt sted og sover uden en masse støj omkring sig, f.eks. ude i barnevognen eller inde i jeres soveværelse, hvor der måske er mere køligt. Sørge for at hun er svøbt fordi det giver hende fysisk ro, det hjælper hende til at holde sammen på sig selv og minder om tiden i livmoderen. Lægge hende i lift eller lignende, så hun er skærmet under kaleche og på den måde holdes verden lidt ude, hun ligger i en lille hule.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er naturligvis også vigtigt at se på, hvordan hun sover og er vågen i løbet af dagen, men det du fortæller lyder umiddelbart meget fint. Hun lyder ikke til at sove for meget og lyder til at have en fin regulering af søvn og vågenhed i løbet af dagen. Det er normalt at børn kan være vågne om aftenen og det er fint at hun er vågen fra kl. 21 til 23, men herefter må hun så gerne falde i søvn og sove til natten. Det er jeg helt enig med dig i. Det er rigtig fint, at du forsøger at gå afsides med hende og ammer hende liggende.

Min umiddelbare tanke er at I skal forsøge at få lidt mere mælk i hende dagen igennem, forsøge med en rytme, hvor hun ammes fra begge bryster imellem hver lur, så hun ikke behøver efterspørge brystet så mange timer om aftenen. Og så ellers fortsætte med at svøbe hende, lulle hende lidt til ro, skærme hende osv. når hun skal sove - både dag og aften.

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce