Brev:
Mad- og sovevaner
Kære Helen,
Nu har jeg atter brug for dit råd. Den 2. december fødte jeg en lille dreng, Sebastian, og har i den forbindelse spørgsmål vedr. hans mad/søvnvaner….
Jeg ammede ham de første 14 dage, og det gik rigtig godt. Han tog på, var opmærksom i sine vågne perioder, sov rigtig godt og græd næsten ikke. Men så blev han meget forkølet, at han hverken kunne spise eller sove. Jeg lejede en pumpe for at mælke ud til ham og han fik mælk af flaske i stedet for. Nu, hvor han næsten er en måned gammel har jeg næsten ikke mere mælk til ham, så han får den smule jeg har tilbage (af flaske) og resten af måltiderne er det nan 1.
Jeg kunne ikke få udpumpningen til at fungere, da Sebastians storsøster (Victoria på 2 år) ikke helt kan finde ud af situationen. Hun har jo juleferie nu og er derfor hjemme hele tiden. Når jeg holder Sebastian er hun sur på os og når Sebastian sover, vil hun have min fulde opmærksomhed og vil ikke tillade, at jeg skal pumpe mælk o.l. Det er faktisk lidt stressende og til tider frustrerende…. men jeg ved, at det har været mit eget valg at få et barn mere, så må jeg jo få det til at fungere.
Tilbage til sagens kerne: jeg ved godt at så små børn endnu ikke har noget dagsrytme, men jeg vil alligevel spørge om følgende:
De kloge mennesker siger, at spædbørn skal sove ca. 13 timer i døgnet. Det gør Sebastian ikke mere (det gjorde han de første 14 dage). Han har meget svært ved at falde til ro, og når han endelig sover, bliver det ikke til mere end 1½ - 2 timer ad gangen. Han tager kun én lang lur i døgnet og det er fra ca. 20.00 – til 24.00 / 24.30. Jeg har prøvet at gå med ham indtil han falder i søvn, men så vågner han meget hurtigt efter at han bliver lagt ned. Jeg har prøvet at ...
... ligge ham i vuggen, i liften, i vores seng, men han kan bare ikke falde i søvn alene og uden sut. Men han kan endnu ikke finde ud af at holde sutten, så han taber den lige så hurtig som den kommer i munden (jeg har viklet en stofble igennem ringen).
Det samme sker om natten. Jeg ligger ham i vuggen og går i seng – jeg når næsten ikke at få mig lagt, så taber han sutten og er vågen med det samme. Han er i hvert fald meget træt og irriteret og han er ikke den samme tilfredse dreng han var for 14 dage siden – hvad kan jeg gøre for at give ham mere ro / for at få ham til at sove mere? Det er så synd for ham, for jeg kan se hvor træt han er, men han kan bare ikke finde ro, og jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal give ham det. Jeg har også prøvet at stille ham udenfor, men det fungerer bare ikke, fordi han vågner hver 5 min pga. sutten og den uro han har i kroppen.
Indskydende må jeg sige her, at jeg i løbet af de sidste 14 dage næsten ikke har sovet og kombineret med Victoria og alle hendes blandede følelser overfor mig og Sebastian føler jeg mig meget drænet for energi – det har nok også gjort, at jeg ikke har mere mælk tilbage.
Som sagt så får Sebastian flaske og han kan sagtens spise mellem 80-100 ml nan ad gangen. Det ender som regel med mavepine og han bruger utrolig meget energi på at græde. Han får ca. 8 flasker i døgnet = er det for meget mad? I løbet af dagen går der ikke 3 timer mellem måltiderne. Selvom han får 100 ml nan er han igen sulten efter 2 – 2½ time. Kan det hænge sammen med at han er så meget vågen?
Jeg håber, at du kan hjælpe lidt, for det er da så synd for Sebastian (og jo mere han er urolig des mere er Victoria slem overfor ham og ikke mindst mig).
Med venlig hilsen
Renata
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
3. oktober 2024 | Transport og ferie | 0 mdr.
Kære Helen Vi er for 3 uger siden blevet forældre til en lille dreng, og vi...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
Viden om børn:
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre