Annonce

Annonce

Svar: Nej tak til klumper


18. december 2008

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Birgitte

Jeg synes det lyder som om at din dreng er glad for mad og glad for at spise og det lyder rigtig fint. Du tilbyder ham mange forskellige smage, giver ham grød og mos, samt mad i hånden, som han kan sutte på og øve sig mundmotorisk på og det lyder altsammen rigtig fint ... så lidt ro på i den retning. Det er som du skriver vigtigt at han nyder at spise og forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart.

Det er mit indtryk at nogle børn har meget svært ved at finde ud af mad i klumper, hvis det f.eks. er skemaden, der er groft moset. De kan simpelthen ikke finde ud af om de skal tygge eller synke maden og så går det galt. Derfor tænker jeg at hos jer, handler det om at bibeholde grød og mos i en fin lind konsistens men så ved siden af tilbyde mad i stykker. Jeres dreng skal altså vide, at det der kommer med ske kan han bare synke, det der kommer på en gaffel eller med fingrene (som I giver ham eller som han selv kan tage op) skal tygges. Det at adskille tingende vil altså kunne hjælpe ham.

Det vil være en rigtig god idé, at tilbyde ham mad i stykker flere gange om dagen med den alder han har. Det er vigtigt at maden appellerer til ham i farver, at det ser lækkert ud og så skal han have lov til at prøve sig lidt frem.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Øllebrød med sødmælk, vand af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost i stænger, ½ banan eller anden frisk frugt eller bær. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur 9.30-10

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg - makrel, sildepostej, rognguf. Tilbehør af kogte ærter, majs, gulerod, godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle.

Motiver ham til at putte det i munden eller giv ham det med gaffel, hvis det gør ham mere interesseret. Med den alder han har, kan han godt selv putte i munden og også selv spise med gaffel.

Kan suppleres med grøntsagsmos, hvilket også ...


Annonce

... kan bruges som smørbart pålæg. Det kan være mos fra aftensmaden eller det kan være mos du køber på glas. Grøntsager er vigtigt også til frokost. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13-13.30

Eftermiddag 15.30-16: yoghurt med frugtmos, ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden, vand af kop.

18-18.30: Aftensmad sammen med jer og I spiser det samme. Han må og bør få alle retter - det er fint at noget er moset, f.eks. kartofler moset med lidt sovs, ris med lidt sovs eller lignende, og ved siden af stykker af frikadelle, fiskefiletter, kogte grøntsager, pastaskruer osv. Lav børnevenlige retter: boller i karry, lasagne, spaghetti bolognaise, kartoffelmos og millionbøf, farbrød, laks og stuvet spinat, fiskefrikadeller, fiskefiletter, pangasiusfileter med tomatsovs og parmesan, madpandekager med kød og kogte grøntsager til ham ... Hvad I nu får og sørg for at der altid er lidt sovs som kan bruges til at mose og 'smøre' med.

Kan suppleres med en portion frugtgrød med sødmælk, vand eller sødmælk af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Puttes til natten med amning ca 19.30-20

Sen aften eller tidlig morgen: Amning

Hvis I forsøger fast at tilbyde mad i stykker ved siden af mad der er moset, så vil jeres dreng stille og roligt finde ud af teknikken. Det er dog også vigtigt at han føler sig sulten og har lyst til at putte mad i munden .. derfor er det en balance imellem at supplere op med mos eller grød og trække tiden og tilbyde et nyt måltid. I skal derfor vurdere hvor meget han spiser af f.eks. rugbrød og kogte grøntsager til frokost. Det er ikke sikkert han behøver supplement af grøntsagsmos hver dag. Hvis han har spist lidt af det andet og ikke er fyldt op med mos, så er sandsynligheden for at han spiser bollen om eftermiddagen større ...

Hvorvidt børn med astma vil være langsommere til at spise, det har jeg ikke hørt noget generelt omkring.

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, rigtig glædelig jul :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce