Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og suttebehov


16. december 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Rikke

I forhold til Emils alder så er det lige efter bogen det du fortæller. Det er super fint netop at amme aften, sen aften og tidlig morgen - fordi det, som du skriver, giver rigtig godt plads til den øvrige mad i løbet af dagen :o) Emil sover igennem nu - han sover fra kl. ca 22.30-23 til 04 - det er 6 timer og det er fint!

Omkring 10 måneders alderen kan man normalt trappe ned til to amninger i døgnet. Det vil her være op til dig, hvad du mener passer bedst. Nogle vælger at amme aften og sen aften og springe den tidlige morgenamning over, andre vælger at amme aften og tidlig morgen og springer således den sene aftenamning over. Hvad der passer bedst til jer, må du vurdere efter hvordan Emil virker. Hvis han mere eller mindre sover sen aften og det er dit initiativ at lægge ham til, så kan du måske bedst springe den amning over. Hvis han altid vågner af sig selv kl. 22.30 så er det måske den amning du skal beholde.

Når han er omkring et år, så kan du trappe yderligere ned, så du kun ammer en gang dagligt - altså inden sengetid og så må du se, hvordan I har det bedst. Nogen vælger at bibeholde denne amning i flere år, andre vælger at stoppe og nogle børn siger faktisk selv fra fordi tilbuddet og dermed også mælkemængden nedsættes så meget, at det ikke længere er særlig interessant for barnet. Bliver barnet meget mere end et år, så skal man dog forvente, at man som mor er den der skal vælge, hvornår amningen stopper, så kan man ikke gå ud fra at barnet selv siger fra.

Med hensyn til suttebehov, så er børns suttebehov forskelligt og hvorvidt det er suttebehov, tandfrembrud eller måske bare en beroligende vane for jeres dreng er svært at sige. Nogle børn nulrer hår, andre tager hånden ind under blusen, nogen nulrer ører, andre næser og så er der også børn, der sutter på deres underlæbe, når de er trætte ...


Annonce

... ...

Du kan evt. forsøge at introducere en sutteklud, som han kan ligge med, nulre, evt. sutte lidt på i stedet for sin tommelfinger - desværre er der ingen garanti for at han ikke vælger sin finger ... :o)

Med hensyn til tykmælk, så kan du også prøve med neutral sødmælksyoghurt, det kan han måske bedre lide smagen af. Det vigtigste er at fedtindholdet er ca 3,5% procent. Derfor kan A38 eller cultura lavet med sødmælk også bruges. Ymer, ylette og kvark bør han dog ikke få, men det handler om proteinindholdet, som er for højt i disse produkter.

Ellers kan man også købe yoghurt på glas, ligesom babymos, det virker også nogle gange som en overgang og kan lære barnet at spise den slags mad ...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Rugbrødsdrys er en rigtig god idé, ellers er revne æbler, friske bær eller mos af forskellig slags også godt. Du må også gerne give lidt tørrede abrikoser eller dadler. Det man skal være opmærksom på her er, at tørret frugt ofte indeholder rigtig meget sukker og derfor anbefales det at man som udgangspunkt giver sit barn frisk frugt. Tørret frugt, kan derudover klistre til barnets tænder og giver dermed grobund for huller.

Der er naturligvis forskel på tørret frugt og hvad man køber, noget tørret frugt er så sødt at det kan sammenlignes med at give sit barn vingummi eller lignende slik og det vil man jo ikke gøre som mellemmåltid eller putte på yoghurt :o) Noget tørret frugt bliver faktisk tilsat ekstra sukker og det kan være svært at opdage, da der ikke er lovkrav om, at tilsat sukker skal angives på pakken.

Tørret frugt indeholder dog også fibre og kan være gode for fordøjelsen, de er trods alt et bedre alternativ til slik, det er altså bedre at give din dreng lidt tørret frugt end en lille skål vingummi, hvis det kommer dertil, men frisk frugt er det bedste valg ... :o)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce