Svar: Søvn og sygdom
Kære Tine
Dårlig søvn og sygdom hænger desværre sammen og er meget svært at gøre særlig meget ved ... :o( Det bedste man kan gøre, er at sørge for at barnet fortsat føler sig tryg og rolig, når det skal sove og samtidig forsøge at bibeholde de gode rytmer og rutiner som man allerede har - at I f.eks. holder fast i at jeres dreng skal sove i sin egen seng, falde i søvn uden behov for flaske eller lignende osv.
Der er rigtig mange faktorer der spiller ind hos jer, ud over den voldsomme sygdomsperiode jeres dreng har været igennem med gentagende mellemørebetændelser, dræn anlæggelse, astmatisk bronkitis, spacer behandling osv. så spiller også hans alder og udvikling også ind, han starter i daginstitution osv. Jeg kan godt forstå at I kører på pumperne, det har varet længe nu og det bedste I kan gøre er naturligvis at afhjælpe de gener, som evt. vækker ham om natten. Det vil sige overveje om han skal have noget smertestillende, om han skal have sin medicin mod hoste, sørger for at hans næse er renset og luftvejene er fri inden han skal sove, at han er mæt og tilfreds og har fået, hvad han har behov for af mad og drikke og at han føler sig helt tryg, ved hvor han ligger og er glad for at være i sin seng.
Gentagende mellemørebetændelser, det at vågne med smerter og jag i ørerne (og også fra tænder) virker næsten ligesom at have stress - det er som om at kroppen husker. Barnet har ligesom lært ...
... at vågne hyppigt. Jeres dreng har sandsynligvis haft nogle oplevelser, hvor han lige er faldet i søvn og så er blevet vækket af smerter, fordi han har fået smertejag fra sit øre og det er han vågnet af. Det betyder at han har denne erfaring med sig og at den stadig ligesom sidder i kroppen. Derfor vågner han stadig op, selvom han måske ikke længere har ondt, fordi kroppen husker det sådan og det tager tid at skabe en ny erfaring.
Det er som sagt lidt ligesom at have stress. Hvis man som voksen har oplevet den ekstra hjertebanken og utilpashed det giver, hvis man har haft rigtig stress, ja så skal der ikke ret meget til, man skal ikke opleve særlig meget af de samme symptomer, så reagerer kroppen meget voldsomt og igen er det som om at kroppen husker.
Samtidig er jeres dreng også aldersmæssigt på grænsen til at han ved at I stadig er der, når han ikke kan se jer. Han forstår stadig ikke helt at I er lige inde i rummet ved siden af og derfor er det naturligt at han virker mere tryghedssøgende og generelt søger mere fysisk kontakt. Samtidig drømmer han også rigtig meget, alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i drømme og derfor kan han også i en periode sove mere uroligt.
Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, i hvert fald hjælper det nogle gange at få en forklaring - også selvom der ikke er så stor en løsning i det :o)
Rigtig god bedring med ham og rigtig god jul :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Kæledyr og børn
I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.
Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.