Svar: Vågner og er utrøstelig om natten - 10 mdr.
Kære pigens mor
Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at give jeres datter 400ml mme dagligt, da det sikrer hendes jernbehov indtil hun er 12 måneder gammel. Ofte passer dette med to flasker af ca 180ml + den mme der indgår i madlavningen. Nogle børn har dog brug for at få 3 flasker af f.eks. 100 ml + mme via maden, andre har det bedst med slet ikke at få mme i maden, men får så 200 ml x 2 ...
Der er således ikke noget fast omkring, hvordan man lige gør det, I må forsøge at finde den løsning, som passer bedst til jeres situation.
Med hensyn til drømmeflasken kl 23, så har jeres datter jo vist, at hun umiddelbart godt kan sove igennem uden at få den. Hun har dog samtidig en alder, hvor børn ofte stadig vågner og har behov for noget at drikke - at sove 12 timer uden væske er ret lang tid. Derfor vil mange børn få flasken aften og sen aften eller aften og tidlig morgen. At gå fra aften til formiddag er umiddelbart ret længe. Derfor kan det være et reelt behov for at få noget at drikke, der gør at jeres datter vågner først på natten.
Hvis flasken virker og hun sover roligt med den, så synes jeg at I skal overveje om ikke hun skal tilbydes lidt flaske sen aften (drømmemåltid), men I kan så trappe stille og roligt ned, så hun får mindre og mindre og tilsidst, vil kunne få lidt mælk af en kop, hvis og når hun vågner og er tørstig. Mælk i kop, kan så overgå til at være vand.
Jeg mener ikke at jeres datter er afhængig af flasken for at sove, det lyder som om at hun sagtens kan falde i søvn uden at have flasken i munden. Det handler nok mere om et reelt væskebehov og også den tryghed og ro der ligger i at få lidt lun mælk i maven.
Det er en god idé at bibeholde vanen med at hun ikke tilbydes flasken til hun sover, men således bliver ved med at være i stand til at falde i søvn uden at have den i munden. Giv hende evt. mindre og mindre, så hun til sidst helt kan undvære.
I skal medtænke at hun nu oså har en alder, hvor der sker rigtig ...
... meget med hende udviklingsmæssigt. Hun bruger sig selv motorisk, kravler måske, lægger sig op på alle fire og rokker frem og tilbage, rejser sig osv. - mere eller mindre i søvne. hun gør det i drømme og hun bliver frustreret og ked af det, når hun ikke er i stand til at finde roen og komme videre i søvnen. Derfor er det ofte, at børn også vågner om natten, fordi de har brug for hjælp til stillingsskift, altså brug for at blive lagt rigtigt igen, få dynen om sig, få en tår vand og så sove videre.
I skal vurdere, hvorvidt hun har brug for hjælp til at finde roen, så er det fint at sidde hos hende, berolige hende med kærtegn og små ord eller om hun harbehov for at komme op, blive holdt om osv. så skal I gør det.
Omkring 12 måneders alderen skærer man ned til 1 flaske i døgnet og efter 12 måneders alderen er det tid til at fjerne flasken helt. I stedet kan hun puttes med en kop mælk og en banan og så er en godnathistorie en rigtig god idé.
Du må gerne bruge mme i grød og mos, hvis det sikrer hendes indtag og behov for mælk. Men drikker hun nok af flaske til at få jernbehovet dækket, behøver du ikke bruge mme i maden, så kan du også sagtens bruge sødmælk. Med den alder hun har, er det jo vigtigt at hun spiser det samme som I andre og I spiser jo ikke mme ... :o)
De fleste børn er mellem 12-18 måneder inden de kan nøjes med kun en lur dagligt. Men hvorvidt barnet kan nøjes med kun en lur, afhænger naturligvis også af hvor længe barnet sover og hvordan barnet sover om natten. Jeres datter lyder til at tage en forholdsvis lang middagslur og sover også en lang nattesøvn, så det kan godt være at hun kan nøjes med kun en lur. Alternativet er naturligvis som du skriver, at vække hende efter 45-60 minutter om formiddagen og putte hende til en lidt længere lur igen over middag. Men hvis hun trives godt med kun en lur, så er der jo ikke umiddelbart grund til dette.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god jul :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!