Annonce

Annonce

Svar: Sove ude, morens første aften ude m.m.


6. december 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Mor

Det er korrekt at sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ikke sover ude, hvis det er koldere end minus 10 grader og hvis det er meget koldt, bør barnet ikke stå ude i mere end 2 timer og barnet bør være under opsyn.

Med den alder din datter har nu, er hendes kredsløb naturligvis stærkere og hun kan bedre tåle at stå ude og sove, end et lille spædbarn kan. Det er dog også sådan, at hun stadig er så lille, at hun ikke kan regne med at hun vågner, begynder at græde eller på anden måde reagerer, hvis hun har det for koldt. Små børn mærker simpelthen ikke at de fryser, faktisk skal børn ofte være mere end 1 år gamle, før de begynder at få fornemmelse for dette.

Din datter må gerne sove ude også i minus 1-4 grader, det er helt fint. Men du skal tjekke hende, ikke bare lade hende stå og regne med at alt er fint - du bør gå ud til hende en gang imellem, lige mærke hende i nakken, se på hendes farver, fornemme at hun er helt okay og har det godt. Det er generelt en god idé, når børn sover ude :o)

Med hensyn til at lade hende sove ude sen aften til midnat, så ved jeg ikke om man kan sige at det direkte er en dårlig idé, men det er i hvert fald vigtigt at du har øje på hende. Og jeg synes også det afhænger meget af hvor hun står. Det er jo bælgragende mørkt på det tidspunkt og der kan hurtigt komme en kat eller lignende og hoppe op i barnevognen til hende .. Jeg synes personligt ikke hun skal stå og sove ude i mørket, - skal hun stå ude så sent, så bør det være på en overdækket terrasse, hvor der er lys og hvor du tydeligt kan se vognen og hende inde fra huset.

Jeg kan sagtens se det praktiske i det, hvis I bor i nærheden af hinanden og hun så er puttet der og I nemt kan trille af sted med hende, når I skal hjem. Jeg forstår det godt. Men vælger I den løsning, så kræver det ekstra opsyn og afhænger meget af, hvordan der er hvor hun står :o)

Med hensyn til at du gerne vil ud og far kan give flaske, så har far jo et eller andet sted ret ... hvis lillepigen er sulten, så tager hunnok flasken, han kan tilbyde hende lidt mælk af en kop eller ske, hvis hun afviser flasken fuldstændig og så må hun klare sig til du kommer hjem og kan amme igen. Her vil hun så tage rigtig godt fra, præcis som du beskriver.

Hvis hun er dybt ulykkelig må far jo ringe efter dig og du må komme hjem, men ellers kan hun godt klare sig med det han kan få i ...


Annonce

... hende via flaske, kop og ske. Det er kun en enkelt amning der er tale om, at hun evt. springer over og den kan hun godt indhente, hvis du sørger for at lægge hende til og lader hende spise det hun vil, når du er hjemme igen.

Det er helt normalt for hendes alder, at spise mere ukoncentreret ved brystet og når hun ikke spiser helt nok om dagen, så søger hun naturligvis brystet ekstra om natten. Det er altså et helt reelt behov. Derudover tænker jeg også at I lyder til at have været meget priviligerede, hvis hun siden hun var 1½ måned har kunne sove igennem uden at blive ammet midt om natten. Det er meget udsædvanligt. De fleste børn vil indtil de er ca 6 måneder have behov for amning når de puttes om aftenen, inden midnat, midt om natten og igen tidlig morgen. Først omkring 6 måneders alderen vil amningen midt nat kunne undværes :o)

Det er derfor ikke sikkert, at I skal forvente at hun fortsætter som tidligere - selvom hun begynder at få lidt skemad, så vil hun naturligt også stadig have et stort behov for mælk og for at det bliver dækket, vil amning sen aften, evt. midt nat og igen tidlig morgen ofte være nødvendigt :o)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det kan være en god idé at amme hende lidt hyppigere, eller snarere fra begge bryster i løbet af dagen. Både fordi det øger din mælkemængde og også får hende fyldt det ekstra op. Det vil sige at amme lidt ligesom du sandsynligvis gjorde i starten. Start med at amme fra den ene side, når hun slipper og siger fra der, så skifter du hende, pludrer, leger osv. og inden hun så skal sove næste lur, så ammer du hende fra modsatte side. Næste gang hun så skal ammes, så starter du der, hvor hun spiste sidst, lader hende spise det hun vil der, skifter hende osv. og tilbyder modsatte side. På den måde får du øget din mælkemængde, du får tilbudt hende lidt ekstra og du får måske på den måde lov til atter at sove lidt mere om natten :o)

Hvis øgning af mælkemængde ikke er tilstrækkeligt, så kan det godt være tegn på at hun begynder at have behov for lidt anden mad, men prøv i første omgang om ikke mælken kan gøre det. Da I gerne vil have at hun tager flaske og har en god rutine omkring dette, så kunne I også overveje, om det hos jer, ville være en god overgang til grød, at starte med f.eks. en flaske vælling om aftenen inden sengetid.

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce