Annonce

Annonce

Svar: Hjælp - vi er flyttet og nu kan mor ikke længere putte til at sove


4. december 2008

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karen

Det lyder som om at der tydeligvis er en stor forskel på hvordan jeres dreng opfatter putning af mor og putning, når far gør det og det er rigtig svært at vide, hvad den forskel skyldes ...

Måske handler det om at du sender lidt modsatrettede signaler, at du er lidt blødere en far er. Når far putter, så er jeres dreng ikke i tvivl om at han skal sove, der skal ikke leges, der skal ikke kæles og nusses - det er sovetid nu og det bliver signaleret på en rolig og fin måde, der gør at jeres dreng trygt lægger sig til at sove.

Når du putter, så sender du måske signaler om at det er hyggeligt for jer begge, at du også nyder at putte lidt, at det er svært for dig at sige godnat eller lignende. Du gør det ganske givet ubevidst, men kan det tænkes, at det er her årsagen skal findes?

I behøver naturligvis ikke putte fuldstændig ens, det er fint nok at der er forskel på om det er mor eller far det putter. Men det er naturligvis problematisk, når forskellen gør, at du pludselig slet ikke kan putte og kun far dur, når han vågner om natten og far måske slet ikke er hjemme ...

Det skal naturligvis være en balance, hvad du skal gøre, for et eller andet sted, så lyder han jo til at have behov for den ekstra tryghed i øjeblikket. Der er sket meget nyt i hans liv, I er flyttet tilbage til DK, hans hverdag har ændret sig fuldstændig, nyt sted at bo, ny institution, nyt sprog, nye rutiner - der er rigtig meget nyt at forholde sig til og det er derfor naturligt at han lige nu er mere tryghedssøgende end tidligere.

Samtidig er han aldersmæssigt også lige på grænsen til hvorvidt han egentlig forstår at du er der, når han ikke kan se dig. De fleste børn begynder først omkring 16 måneders alderen at få lidt fornemmelse for at man ikke er forsvundet, at de ikke er ladt alene, når man går fra ...


Annonce

... dem når de skal sove.

Da jeres dreng er glad for at sove i sin seng og fint falder til ro der, når far putter, så tænker jeg at det er fint at holde fast i at det er der han sover. Du må så forsøge at finde ud af, hvordan du kan betrygge ham til at sove der. Kunne du f.eks. sætte dig ved siden af sengen og læse en godnathistorie, tale lidt med ham om dagen, de ting han har oplevet, hvad der er sket osv. så han mærker at du er der, oplever at du ikke går fra ham, men så du samtidig holder fast i at han skal lægge sig ned og sove. Så du giver ham kontakt og er tilstede samtidig med at du sender nogle signaler om at han trygt kan overgive sig til søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg anbefaler ofte også at man stiller sig i nærheden, laver noget praktisk, arbejder på computer, stryger tøj eller lignende, så han kan se dig. Her sender du nogle signaler om at være til stede men at du laver noget - du sidder ikke og venter på at han skal sove og du er ikke på vej væk, du sidder der og laver noget praktisk. Samtidig med at han kan se dig, så kan han også høre dig "Mor er lige her skat, læg du dig ned, nat-nat" eller hvad du nu vil sige, så han hele tiden hører, hvad det er du vil have ham til og så du er der, han behøver ikke føle sig forladt.

Ellers lyder det jo som om at det går rigtig fint alt sammen og han udvikler sig rigtig godt. Han sproglige udvikling er helt normal, motiver ham endelig til at snakke så meget som muligt. Du skal ikke rette på ham, bare gentage ordene, så han hører dem rigtigt igen og igen og hører at du forstår hvad han siger. F.eks. når I kigger på et billede af en gris og du siger "se der er grisen", "gis" siger han så, så gentager du "Ja det er grisen, grisen siger øf, øf".

Jeg håber ovenstående tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham og rigtig god jul i det danske :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce