Svar: Grød og modermælkserstatning - 5 mdr.
Kære Christina
Jeg kan godt forstå at du bliver forvirret, for der er også rigtig stor forskel på, hvor meget børn egentlig drikker.
De første 4 måneder vurderes mælkeindtaget som ca 1/6 af barnets vægt i døgnet. Derefter er barnet ved at være så stort at det kan være problematisk at bruge denne rettesnor, fordi barnet naturligt ikke kan drikke og rumme så store mængder. De fleste børn drikker i 4-6 måneders alderen mellem 800-1000ml i døgnet.
I takt med at barnet begynder at få anden mad, så skæres mælkemængden naturligt lidt ned, barnet får grød og mos, hvilket også indeholder mme og barnet får også sit væske behov dækket ved at drikke vand af kop. Det er dog sådan at så længe barnet ikke er ældre end din dreng, så er mælkeindtaget fortsat hovedindtaget. Han skal altså stadig have mere mælk end han får skemad og derfor er det vigtigt fortsat at tilbyde ham mælk nok.
Jeg vil som udgangspunkt sige at han bør få ca 750ml i døgnet ved siden af sin skemad og dette siger jeg ud fra, at sundhedsstyrelsen bl.a skriver "Modermælk og/eller modermælkserstatning er fortsat den væsentligste mælk, frem ...
... til barnet er 9 måneder. Ved 9-måneders-alderen bør barnet højest få 3/4 liter mælk og mælkeprodukter daglig inkl. sødmælksprodukter. Ved 1 års-alderen ca. ½ liter." Dette er fra bogen Mad til spædbørn og småbørn, sst. 2006.
Da mælkeindtaget gradvist skal nedsættes, så tænker jeg at det umiddelbart vil være passende med ca 1/6 af vægten de første 4 måneder, hvilket ofte svarer til mellem 800-1000ml. I takt med at barnet begynder med skemad, skrues langsomt ned så barnet frem mod 9 måneders alderen får max 750ml (alt incl. f.eks. også en portion tykmælk eller lignende) og frem mod 12 måneders alderen nedsættes så yderligere til ca 500ml som er det behov barnet vil have fremover.
Jeg synes derfor roligt du kan tilbyde din dreng 150-170ml 4 gange dagligt og stadig give ham mme i grød og mos. Jeg synes heller ikke det lyder som om at du på nogen måde har overfodret ham, han er jo en stor og dejlig dreng og lyder til at stortrives og udvikle sig rigtig fint. Det er dejligt at han er så tilfreds og nyder at tage imod, hvad du tilbyder ham :o)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder