Svar: Spiser han ok?
Kære Christina
Set udefra, så kunne jeg godt tænke mig at din dreng blev tilbudt mellemmåltider som bestod af rigtig mad og ikke flaske. Han har dog fortsat behov for at få mælk (mme) fordi han derigennem får sit jernbehov dækket, men det er en balance, - lige nu tilbyder du både mælk af flaske og mælk af kop. Jeg synes du i stedet skulle nøjes med at tilbyde mælk af flaske 2 gange dagligt og så kun tilbyde mælk af kop 2 gange dagligt - ellers skal han tilbydes vand og mere rigtig mad.
Hvis han ikke når op på 400ml mme dagligt på denne måde, så vil det være en god idé at tilbyde ham jerntilskud dagligt indtil han er et år.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 04: Flaske med mme
Morgen kl.7.30: Havregrød lavet med mme eller sødmælk, mælk eller vand af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden flaske
Frokost 12.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, meget gerne ...
... fiskepålæg som makrel, sildepostej, rognguf. Tilbydes rester fra aftensmaden som frikadeller i stykker (kød eller fiskedeller), kogte pastaskruer, grøntsagsmos eller kogte grøntsager som ærter, majs og gulerod. Vand af kop.
Puttes til middagslur uden flaske
Eftermiddag 15.30: En portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, müsli eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften kl.18: Det samme som I andre spiser - lasagne, spaghetti med kødsovs, frikadeller, fiskefiletter, laks, grøntsager moset med lidt sovs eller som han selv holder i hånden og dypper i sovs, ris med sovs osv. Vand eller mælk af kop.
Suppleres evt. med en portion frugtgrød med mælk til dessert, vand eller mælk af kop.
Puttes til natten med en flaske mme ca kl. 20
Jeg håber at ovenstående plan giver lidt idé til hvordan I kommer lidt videre, hos jer er det ved at være tiden til mere rigtig mad, mere det samme som I andre spiser :o)
Fortsat held og lykke og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder