Annonce

Annonce

Svar: Vågner efter 15-45 minutter om aftenen


23. november 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Laila

Man siger at der kører et søvntog og at det handler om at springe på det tog, når det holder ved perron.

Hvis man kommer for sent til toget, så kan man ikke falde i søvn og det er formålsløst at blive liggende i sin seng, det bliver man bare urolig og frustreret over, så er det bedre at stige op og gå i seng, når man fornemmer at søvntoget er ved at komme forbi igen.

Kommer man for tidligt til toget, så kan man heller ikke sove, så bliver man også rastløs og urolig og har svært ved at finde ro og så skal man igen stå op og vente på at det rigtige tidspunkt er der ...

Det er altid svært med børn, for hvornår er de trætte, hvornår er de egenlig parate til at blive puttet, hvornår er det for tidligt og hvornår er det for sent. Det er ofte en fornemmelsessag og man bliver bedre og bedre til at vurdere det, jo mere man lærer sit barn at kende, jo ældre barnet bliver, jo tydeligere signaler barnet sender - både med kropssprog og med ord :o)

Med den alder din datter har og din beskrivelse af hende "hun er lysvågen og kan være vågen i 1½ time", så tænker jeg at hun ikke er parat til at blive puttet. Måske powernapper hun lidt under amning og så er hun klar til at lege, pludre osv. igen.

Det ses ofte at børn i 3-4 måneders alderen har en længere vågenperiode om aftenen og det er helt okay. Deres søvnrytme ændrer sig om dagen, de sover kortere lure 3 gange dagligt og virker nogle gange til at powernappe mere end man tidligere har oplevet. Den sidste lur ligger ofte så sent på dagen, at barnet er vågen om aftenen, spiser mere eller mindre hele tiden hvorefter de så går i seng og sover ...


Annonce

... et lidt længere stræk sidst på aftenen og først på natten.

Der er mange ting som spiller ind. For det første ændrer deres søvn sig i denne alder. Vores søvn indeholder forskellige faser, nogle gange sover vi let, nogle gang dybt, nogle gange drømmer vi osv. og netop i 3-4 måneders alderen begynder barnets søvn at minde en lille smule mere om voksnes søvn.

Samtidig er børn i denne alder utroligt opmærksomme og nysgerrige og derfor lader de sig meget let distrahere, når de ligger ved brystet. De bliver forstyrret hvis nogen kommer ind i rummet, hvor du sidder og ammer, slipper brystet, kigger efter hvad der sker osv. Det betyder at børn i denne alder ofte ikke får helt nok at spise, det bliver ofte til lidt 'slatspiseri' fordi de simpelthen har travlt med alt muligt andet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Derudover er børn i denne alder ofte så store rent fysisk at de har behov for at få sat mælkeproduktionen lidt op. Ved at spise hyppigere så øges mælkemængden. Derfor er det godt at amme hyppigt, men det er dog samtidig vigtigt at hjælpe barnet med at koncentrere sig og ikke lade barnet 'slatspise' men i stedet tage godt fra, når tiden er til det.

Du må gerne arbejde på en rytme for dagen, hvor din datter sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Du kan også indføre en helt fast måde at putte hende på, en rutine som på sigt giver genkendelighed og dermed ro. At hun så er vågen om aftenen vil være helt okay, mange børn går i denne alder ikke til ro før kl måske er omkring 22 og det er fint nok.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej og har fået lidt forklaring du kan bruge:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce