Svar: Manglende mælk sidst på dagen
Kære Tine
Det er dejligt at det går så fint med Sebastian og at han trives og tager fint på - og super at lægen roste ham! Det kan man jo godt lide at høre ... :o)
Når man gerne vil øge sin mælkemængde, så er det vigtigt at brysterne bliver stimuleret ekstra - det handler simpelthen om at vise kroppen et øget behov, det er efterspørgsel og udbud. Det vil sige at det giver øget mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time og det er altså hyppigheden man skal fokusere på mere end varigheden. Det giver altså ikke nødvendigvis mere mælk at amme i 1 time i stedet for ½ time.
Derfor er det også vigtigt at man, hvis man bruger en brystpumpe ikke bruger den direkte i forbindelse med amning, men malker ud f.eks. 1-1½ time efter amning og således også 1-1½ time inden man skal amme igen næste gang. En anden mulighed er dog også at bruge brystpumpen på det ene bryst, imens man ammer på det andet.
Det er nemlig også sådan at dobbeltudmalkning, altså stimulation af begge bryster samtidig har stor betydning for mælkeproduktionen, undersøgelser har vist at man kan øge sin mælkemængde med op til 60% ved at dobbeltamme eller dobbeltudmalke. Du kan altså om morgenen og formiddagen, hvor din mælkeproduktion er højest og hvor han kan nøjes med kun et bryst - lægge ham til den ene side og samtidig bruge brystpumpen på modsatte bryst. Når du så skal amme ham næste gang, så starter du på den side, hvor du havde brystpumpen sidst og lader ham spise godt derfra.
Man siger normalt at du 1 time efter du har ammet, vil have dannet ca 45 pct. ...
... mælk igen, 2 timer efter ca 70 pct., 3 timer efter ca. 90 pct. og 4 timer efter ca 100 pct. Der vil således være mælk at komme efter, selvom du har ammet eller malket ud. Læs i øvrigt min artikel "Udmalkning og opbevaring af modermælk" som du finder i min artikelsamling.
Derudover giver det ekstra mælk at amme eller malke ud om natten, fordi prolaktinniveauet er højere der. Det kan således være en rigtig god idé at udnytte, hvis barnet om natten sover et lidt længere stræk, at lægge en ekstra amning eller udmalkning ind der. Hvis man alligevel vågner og skal op at tisse, så kan man vurdere om man har overskud til at stimulere brysterne lidt .. Man skal dog her altid vurdere hvad der er mest vigtigt - netop ro og det at få sin søvn er også meget vigtigt i forhold til at producere mælk og der er ingen tvivl om at stress påvirker mælkedannelsen negativt.
Det er også en rigtig god idé at amme i forskellige ammestillinger fordi han stimulerer dit bryst forskelligt alt efter hvordan du lægger ham til. Prøv derfor om du kan amme både siddende, liggende, i traditionel stilling og tvillingestilling.
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om hvordan du øger din mælkemængde. Jeg vil tilsidst også lige sige, at hvis du forsøger at amme hyppigere eller bruge brystpumpen lidt imellem to amninger eller sammen med amning, så vil din mælkeproduktion normalt ret hurtigt stige - vi taler ca 1½ max 2 døgn. Så det er ikke noget du skal arbejde på i mange dage, effekten skulle gerne komme forholdsvis hurtigt :o)
Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.