Svar: Konflikt ved aftensmaden
Kære Camilla
Det lyder som om at Bertram er en rigtig dejlig dreng, der udvikler sig rigtig godt og i sund retning. Det lyder også som om at I tackler det hele rigtig fint, men respekt for Bertrams udvikling og personlighed og de grænser der nu engang må sættes når vi gerne vil lære vores børn, at der er visse regler.
Du spørger mig, hvorvidt det er okay at blive siddende ved bordet og spise færdig eller om I skal gå ind og prøve at berolige ham og få ham til ro. Min umiddelbare tanke er at der jo ikke er nogen fast regel for dette. I kan gøre begge dele, nogle gange vil det ene være bedst, andre gange det andet.
Der er ikke spor i vejen for at I en gang imellem bliver siddende, når Bertram har rejst sig og på den måde lærer ham at selvom han er færdig med at spise, så er I ikke færdige endnu. At han gerne må gå fra bordet for at lege, men at I ikke leger lige nu fordi I stadig spiser.
Der sker ikke noget ved at han brokker sig og bliver sur over dette, det må han gerne gøre. Han må gerne synes det er lidt uretfærdig, kedeligt eller andet at I sidder og snakker og ikke vil lege og det må han naturligvis gerne protestere over. Det du fortæller lyder mere som protest og utilfredshed end som følelsen af at 'blive ladt alene'. Hvis I modsat oplever at han går på værelset med følelsen af "de gider ikke være sammen med mig, de kan ikke lide mig" så skal I gå ind til ham, sidde hos ham, berolige ham og forsøge at forklare at I gerne vil være sammen med ham, at han er velkommen til at være sammen med jer i køkkenet.
Med ...
... hensyn til frugt inden sengetid, så synes jeg det er helt okay. Bertram spiser godt i løbet af dagen og I sørger for at servere familievenlige retter, tilbyder både kendte fødevarer og nye ting sammen og I hjælper ham med at spise, hvis han virker træt og det med maden virker uoverskueligt. Det er rigtig fint. Kan I undgå natlige opvågninger ved at tilbyde lidt frugt eller måske en godnatgrød inden sengetid, så er det helt fint med mig. Hvis det serveres som en del af aften/nat ritualet, adskilt fra aftensmaden, så ser jeg det ikke som belønning for ikke at spise sin aftensmad. Det I tilbyder skal naturligvis være et sundt alternativ.
Jeg synes det er rigtig fint, at du nogle gange siger til Bertram at det er okay, han gerne vil være alene og at du er i nærheden, hvis han gerne vil dig. Det er også fint, hvis han en gang imellem sender dig væk, at du så går hen til ham igen efter nogle minutter og viser at du stadig er der og ikke bærer nag selvom han sendte dig væk.
Når han siger til farfar og morfar at de ikke må kigge på ham eller at de skal gå væk, så ville jeg i første omgang ignorere det og også bede de andre voksne om at gøre det. Hvis han oplever at han få ekstra opmærksomhed eller får en reaktion fra andre ved at sige sådan, så forstærkes lysten til at sige det mere og se hvad der sker. Hvis han oplever at det reagerer ingen på, så er det ikke interessant.
Det lyder som om at det går rigtig godt og I tackler det hele rigtig fint og har mange gode overvejelser med jer. Jeg håber at I hermed er hjulpet lidt videre på vej :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.