Svar: Stadig en del natteroderi trods dræn
Kære B´s mor.
Det lyder hårdt med mellemørebetændelse, anlæggelse af dræn osv. i 7 måneders alderen og jeg kan godt forstå at du efterspørger en fast nattesøvn - det trænger I alle til efterhånden.
Mange forældre regner med at barnet søvnvaner ændrer sig markant når drænene i ørerne er lagt, men ofte er det ikke sådan. Man kan godt mærke en lille bedring, men det tager stadig tid at lære barnet at sove igennem om natten. Jeg sammenligner det ofte med stress og det handler om at kroppen husker.
Mennesker der har prøvet at have rigtig stress, mærket hjertet slå hurtigere, mærket brystsmerter, hurtigere åndredræt, hovedpine osv. - der skal ikke ret meget til, før de føler sig 'sat tilbage'. Har de hovedpine en dag, så bliver de med det samme urolige, hvad sker der, er det nu på vej tilbage igen ... og det handler om at kroppen husker. Den reagerer lynhurtigt på små bitte signaler. Sådan er det også med børn og gentagende mellemørebetændelser. Din dreng har en erfaring med sig om at det gør ond i ørerne, når han sover. Han er vant til at vågne flere gange natten igennem, fordi han er blevet vækket af smerter og det glemmer kroppen ikke. Selvom han ikke har smerter mere, så vågner han stadig, simpelthen fordi kroppen husker og det tager rigtig lang tid at få nye vaner.
Det bedst du kan gøre er derfor at lulle ham til ro igen, når han vågner, så han stille og roligt finder ud af at han ikke har ondt og sagtens kan sove videre. Han skal ikke tilbydes mælk midt om natten mere, men det er stadig relevant aften, sen aften og tidlig morgen.
Derudover har hans viarierede søvn, manglende rytme og indtag af mad i løbet af dagen, naturligt også noget at sige i forhold til hans søvn om natten. Tingene hænger jo sammen og det vil være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at have en fast rytme for dagen. Naturligvis kan lurene godt skubbe sig ½ times tid, så han nogle dage sover lidt mere og andre lidt mindre, men som udgangspunkt er det en god idé, hvis du kunne forsøge at kigge lidt mere på klokken og putte ham, tage ham op, give ham mad osv. på nogenlunde faste tider.
En plan for dagen til en dreng på 7 måneder kan se således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske med mme
Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden, det kan være appelsinbåde, kiwi, blomme, fersken ...
... eller lignende. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur ca kl. 10 +/- ½ time, sover måske kun 45 minutter, måske mere - det er fint nok
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes ristede rugbrødsbjælker eller andre former for brødskorper i hånden. Tilbydes agurkestænger, kartoffelbåde eller lignende, hvis du har rester fra aftensmaden er det fint. Kan også tilbydes lidt ris med lidt sovs osv. Vand af kop.
Puttes til middagslur med en flaske mme ca kl. 13 igen +/- ½ time, tidspunktet afhænger for hvor meget han har sovet formiddagslur, altså hvor sent han er stået op. Sover her en lidt længere lur.
Eftermiddag 15.30-16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden ligesom om formiddagen, vand af kop.
Powernap springes over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad. Kan tilbydes ris med sovs (boller i karry), indmaden af en frikadelle moset i grøntsagsmosen, kartoffelbåde, kogte blomkål og broccoli hoveder kan gives i hånden osv. Vand af kop.
Puttes til natten med en flaske mme ca 19.30
Sen aften 23-24: Flaske med mme
Nat 23.30-05: Sover uden at få mælk
Det vil være relevant for hans alder at få to lure dagligt, og ofte vil formiddagsluren være den korteste lur - ofte måske kun vare 45 minutter til en time og så vil han sove et par timer til middag. Andre gange sover børn måske 2 x 1½ time og det er også okay. Men prøv så vidt muligt at komme ind i en rytme, hvor han sover nogenlunde til samme tid hver dag og tilbydes mad som ovenfor beskrevet.
Med hensyn til tænder, så vil du kunne se at tandkødet bliver rødt og hævet og du kan også mærke og fornemme tænderne nede i gummerne.
Med hensyn til ovenstående plan, så håber jeg at den giver lidt idé om hvordan du også kan tilbyde din dreng mere og mere familiemad. Som du kan se anbefaler jeg grød morgen og eftermiddag, grøntsagsmos med kød og fisk til frokost og aften og frugt gives som mellemmåltider. Han kan få rigtig mange grøntsager osv. med den alder han har og det er en god idé at du medtænker, hvordan du stille og roligt får ham over på jeres mad. De dage, hvor I ikke spiser børnevenligt, vil det være fint at tilbyde ham grøntsagsmos og forskellige middagsretter til babyer fra glas. Det kan du sagtens gøre.
Fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.
Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.
Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.
Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder