Annonce

Annonce

Svar: Luft i maven, legeaktiviteter og putteritualer


10. november 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Louise

Det lyder som om at du efterhånden har forsøgt alt i forhold til din drengs problemer med luft i maven og jeg må derfor sige, at det er begrænset, hvad mere du kan gøre - desværre. Nogle børn sluger bare meget luft og har rigtig svært ved at komme af med det. Heldigvis plejer de at vokse fra det og ofte mellem 12-16 uger begynder at man mærke en forskel. Hos nogle kommer ændringen simpelthen fra dag til dag, hos andre sker det lidt mere gradvist og bliver stille og roligt bedre. Der er altså håb forude.

Legeaktiviteter, det at din dreng bliver mobiliseret, vil være rigtig godt, det kan have stor virkning på maven at du hjælper ham med at bruge sig selv motorisk. Bevægelege kan være:

- cykelbevægelser, hvor barnet selv er med til at cykle med sine ben imens man støtter om underbenene
- at gribe omkring barnets hænder og håndled og lade barnet selv trække sig op fra rygleje, først til siddende stilling og senere til stående stilling
- at støtte om barnets lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe barnet med at dreje underkroppen fra side til side
- at forsøge at få barnet til at dreje om på siden, ved at vise det noget interessant legetøj.

Han skal stadig ligge på maven så meget som mulig og gør det til en vane at du lægger ham på maven, hver gang du lægger ham fra dig, når han er vågen. Når han ligger på maven begynder han at bruge sig selv mere fysisk, triller om på siden, strækker sig op på albuerne og videre op i strakt arm for derefter at trille videre om på ryggen.

Aktiviteter og lege til børn på 3 måneder er kropskontakt og samspil, pludre sammen, lege sammen, kærtegne, kilde lidt (hvor du f.eks. lader dine fingre bevæge sig fra tæerne op af benene ...


Annonce

... helt op under hagen, hvor de kilder ham lidt, imens du siger "nu kommer der en lille mus og kiiiiilder dig". Din dreng begynder i denne alder også at kluk-le og vil elske når du gør noget lidt uventet, som stryger dit hår over hans ansigt imens han ligger ned (hvis du altså har langt hår), puster ham på maven osv.

Når du putter din dreng, så er det vigtigt at du hjælper ham til fysisk ro, svøber ham og hjælper ham til at holde fysisk sammen på sig selv, skærmer ham ved at putte ham i lift eller barnevogn hvor han ligger under en kaleche.

En sut, en sutteklud, bestemte kærtegn, små ord du siger "sshh" og "ssåå" er vigtige ting i forhold til at give ham ro og skabe et godt putteritual. At trille vognen lidt eller gå en tur med ham er også helt okay, hvis det hjælper ham til ro - det skal bare helst ikke komme dertil, hvor han kun kan sove, hvis du triller og triller og triller og ... :o)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Nogle familier bruger også en musikuro som bevæger sig stille og som spiller en lille melodi, for andre familier hjælper det man kalder hvid støj. Hvid støj er forskellige lydfrekvenser kombineret på en ensartet måde. Da hvid støj er en ensartet blanding af lyde, indeholder hvid støj ikke nogen pludselige skarpe eller afbrudte lyde. Idéen er at skabe en konstant lyd, som når vi står med den lille i armene og hvisker shh, shh, shh... - ubevidst laver man her en hvid lyd eller hvid støj.

Man kan købe CD´er med hvid lyd, man kan købe bøger om at svøbe børn osv. Prøv evt. at se i min bogguide under Bøger om søvn. "Sov godt - En Guide til forældre med små børn" indeholder blandt andet disse elementer.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og god weekend:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce