Annonce

Annonce

Svar: Godnat


7. november 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Det er sådan at vi alle sammen har brug for det der hedder søvn associationer. Søvn associationer er ting vi forbinder med at skulle sove, ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvn associationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvn associationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvn associationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvn associationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove. De mindre gode søvn associationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

Der er ingen tvivl om at jeres dreng protesterer voldsomt, når far går for at putte ham fordi jeres drengs søvnassociation er brystet. Han har i helt sit første år, været vant til at falde i søvn ved brystet, du har lagt dig med ham når han skulle sove om aftenen og det er altså det han forbinder med at skulle falde i søvn.

Det I gør nu, er at fjerne hans søvnassociation, I fjerner det mest trygge og genkendelige han har og det reagerer han naturligvis på. Han er dybt ...


Annonce

... afhængig af at få bryst for at kunne sove og det nægter du ham og derfor bliver han så dybt ulykkelig.

Hvordan man griber det an er forskelligt. Nogen vælger at tage en kold tyrker og holde hårdt mod hårdt og stoppe amning fra den ene dag til den anden. Man kan også forsøge at afslutte amning lige inden han falder i søvn, erstatte brystet med en sutteklud, lidt kærtegn, beroligende ord eller lignende, så det på sigt er netop disse ting han falder i søvn ved og på sigt helt kan undvære brystet. Man kan også forsøge at erstatte brystet med en kop mælk, en banan og en godnathistorie, hvis man har indtryk af at det virker bedre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I skal altså hos jer finde ud af hvordan det fungerer bedst, hvad metode der er bedst for både jer og jeres lille dreng. I kan prøve at vurdere ud fra hvordan han er overfor brystet om dagen, hvis han om dagen let lader sig aflede, finder ro med sutteklud og lignende når han skal sove der, så er det måske lettere at putte ham på den måde om aftenen også. Men det handler også om nærhed, kontakt, tryghed og det faktum at han jo er startet i dagpleje og naturligt savner mor og dagen og derfor også netop om aftenen søger den nære stund sammen med dig ...

I stedet for brystmælk skal han have letmælk af kop, tilbydes en portion tykmælk, yoghurt, A38 eller lignende surmælksprodukt, han skal have sovs til sin mad, mælk skal indgå som en naturligdel af maden han tilbydes og på den måde bliver han sikret det han har behov for.

Rigtig meget held og lykke med jeres projekt "skabe nye søvn associationer" og tillykke med de 1 år fredag :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce