Annonce

Annonce

Svar: Småtspisende og vågner konstant om natten


7. november 2008

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Nina

Det lyder ganske rigtigt som om at din datter spiser meget lidt og jeg tænker at det er rigtig vigtigt at I ikke presser hende unødigt. Det er naturligvis vigtigt at hun ikke taber sig og at hun vokser som hun skal og derfor skal I fokusere på, hvordan I kan tilbyde hende gode fedtstoffer og ekstra protein, når I tilbyder hende mad.

Det er også vigtigt at medtænke at lidt er bedre end ingenting og at det er en god idé at holde fast i små hyppige måltider og at I spiser sammen også selvom der ikke glider de store mængder ned.

Derudover er det rigtig vigtigt at medtænke hendes øgede selvstændighed og temperament og egen vilje og så vidt muligt tilbyde hende mad, som hun kan spise selv. Har hun lyst og kan hun acceptere lidt med ske, skal I naturligvis supplere hende, men så vidt muligt lade hende prøve selv.

I skal også være opmærksomme på at hun er en klog pige, som meget hurtigt fornemmer at det at lukke munden sammen og skubbe skeen væk, skaber en reaktion fra jeres side. Hun ved godt at hun ved at gøre dette meget hurtigt bliver centrum formiddagsbordet og hvem vil ikke gerne være det. Derfor er det meget vigtigt at hun får madro og at I prøve at fjerne fokus fra hvad hun spiser og hvordan hun spiser og i stedet koncentrerer jer om noget andet. Det kan være jeres egen mad, det kan være avisen der bliver læst imens eller du kan f.eks. stå i køkkenet og rydde op osv. imens hun sidder ved bordet og spiser selv.

En plan for dagen (som ligner din) ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød lavet med sødmælk og smørklat eller med modermælkserstatning, sødmælk eller mme af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost i stænger, evt. lidt marmelade, frugtmos eller frisk frugt i hånden, evt. lidt friske bær. Vand af kop.

Formiddagslur 9.30-10

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, det kan være makrel, sildepostej, tun, rognguf, avokadomos eller lignende, Tilbydes derudover rester fra aftensmaden - det kan være godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle (kød eller fiskedelle), små stykker fiskefilet, en kartoffelbåd eller lignende. Tilbydes også en gang imellem ½ hårdkogt æg, en æggepandekage eller lignende og som nu lidt kogte ærter, majs, gulerod, agurk osv. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: Tilbydes en portion yoghurt eller lignende, ½ bolle med smør, en portion frugtgrød med sødmælk eller lidt frisk frugt i hånden. Vand af kop.

Aften 18: Tilbydes det samme som I får, vælg retter hvor der indgår sovs eller hvor hun kan få lidt dressing og dyppe sin mad i og hvor I kan mose noget ...


Annonce

... af det og give med gaffel men også serverer mad i stykker. Gode retter til børn kan være lasagne, spaghetti med kødsovs, boller i karry, laks og spinat, farsbrød, frikadeller og lignende, fiskefiletter, kyletter osv. Giv hende også gerne retter med lidt ost, da hun tilsyneladende godt kan lide smagen af ost. Det kan være f.eks. lidt ostesovs eller reven ost på noget af maden. Tilbyd hende sødmælk eller vand af kop.

Slut af med en godnatgrød, eller en portion frugtgrød med sødmælk til dessert og en banan.

Puttes til natten med en flaske vælling ca kl. 19.30-20

Sen aften 23-24: Får en flaske mme eller vælling at sove på til næste morgen tidlig

Jeg anbefaler jer at tilbyde hende fisk og kød fordi det især er igennem disse ting at hun får gode fedtstoffer og protein. Det er f.eks. også derfor jeg anbefaler sovs, dressing, ost, æg osv. Jeg vil derudover anbefale jer at I forsøger med en tallerken som er opdelt i rum, så hun kun får små stykker af hver slags fødevare på sin tallerken og så hun får bedre overblik.

Jeg vil anbefale dig at bage nogle havregrynsboller til hende, som hun kan få som mellemmåltider:


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Jeg anbefaler derudover at I nu fjerner flaskerne om dagen og i stedet tilbyder flaske aften og sen aften. Det giver for det første sikkerhed for at hun ikke mætter sig med flasken i dagtimerne, men i stedet spiser når hun er sulten og samtidig giver det sikkerhed for at hun trods alt ikke er alt for sulten, når hun vågner om natten. Der er jo nok ingen tvivl om at hendes sparsomme indtag af mad om dagen også påvirker nattesøvnen lidt ...

Det er samtidig rigtig vigtigt at hun, når hun puttes kl. 19.30 ikke falder i søvn med flasken i munden, men ved hvor hun puttes og hvor hun lægges til at sove. Ellers vil hun vågne hver time natten igennem indtil hun atter får en flaske i munden fordi hun forbinder flasken med at kunne falde i søvn. Hun skal derfor være træt nok til at sove, men vågen nok til at registrere, når hun puttes og hvor.

Flasken sen aften må hu få i søvne, så hun ikke registrerer hvad der sker, men bare fyldes lidt ekstra op med mælk.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

Allergi børn

Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.

Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce