Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn ved bryst - 9 mdr.


7. november 2008

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Din dreng er lige startet i dagpleje og skal vende sig til at være væk fra dig i løbet af dagen. Samtidig er han lige nu i separationsfasen og det betyder at der lige nu sker rigtig meget med ham udviklingsmæssigt. På den ene side, har han rigtig meget behov for tryghed og nærhed, han har brug for masser af fysisk kontakt, knus og kram og på den anden side har han brug for at adskille sig fra dig, øve sig i at bevæge sig lidt ud i verden på egen hånd. Han kan dog ikke adskille sig uden at føle sig tæt knyttet og derfor vil han helt naturligt i øjeblikket søge dig og brystet mere end tidligere.

Jeg synes derfor det er en meget svært periode at give ham en 'kold tyrker' på. Han er lige nu rigtig afhængig af dig og brystet for at kunne falde trygt og roligt i søvn, han forstår simpelthen ikke hvor du er i løbet af dagen, han forstår ikke hvor du er, når du går fra ham - putter ham i sengen og går ind i stuen. Han kan ikke forholde sig til at du er lige inden på den anden side af væggen, han kan ikke forstå når du er på arbejde og at du kommer efter ham igen.

Jeg tænker derfor at du lige nu skal give det lidt tid og give ham den ro han beder om. Du skal fortsat amme ham om aftenen som du plejer og give ham den ro som amningen medfører og få ham til at slappe helt af og overgive sig stille og roligt til søvnen. Det er langt bedre for jer alle end at han skal græde sig ulykkeligt i søvn aften efter aften.

Når der er faldet lidt ro over det hele og vi måske når til jul, hvor I er hjemme og har lidt ferie og lidt mere overskud, så synes jeg du skal begynde at træne gode ...


Annonce

... sovevaner. Det vil sige øve med ham, at han falder i søvn af sig selv i sin seng, efter at han er blevet ammet.

Du må gerne allerede nu, når du ammer ham om aftenen, prøve at putte ham på det tidspunkt, hvor han lige glipper med øjnene, registrerer hvor han bliver lagt og at han flyttes fra din favn, men let overgiver sig til søvnen. Og så kan du stille og roligt, når I er hjemme og har overskud til det gå over til at amme ham og putte ham lidt mere vågen til natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når du tager ham fra brystet og han skal puttes, så skal du give ham hans nullerklud, den skal indgå som en del af hans faste putteritual. Du skal bruge den hver gang han puttes både dag og aften, både hjemme og i dagpleje. Derudover skal du kærtegne ham, nusse ham på en bestemt måde, give ham fysisk kontakt på en måde, som på sigt kan få ham til ro uden at han behøver brystet i munden.

Du skriver at du drømmer om at kunne ligge ham helt vågen i seng og han så falder i søvn selv. Jeg bliver her nødt til at sige til dig at den drøm ikke er realistisk, her stiller du lidt for store forventninger. Ingen kan sove på kommando, det kan du heller ikke selv. Man kan ikke putte et spilvågent barn og forvente at det lægger sig til at sove. Du skal forestille dig at der kører et søvntog og det handler om at springe på toget når det kommer forbi. Hvis man kommer for tidligt så kan man ikke sove, hvis man kommer for sent til toget, så kan man heller ikke sove. Det handler derfor om at komme på søvntoget lige der, hvor man er parat til at falde i søvn.

Håber mine tanker hjælper dig lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce