Annonce

Annonce

Svar: Sover med korte intervaller og ammes hyppigt.


7. november 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Det er helt normalt at børn i 3-4 måneders alderen ændrer søvnrytme og begynder at sove mere kortvarigt i løbet af dagen. Det er ofte også sådan at børn i den alder, kan have en vågenperiode om aftenen, hvor de spiser mere eller mindre hele tiden hvorefter de så går i seng og sover et lidt længere stræk.

Der er mange ting som spiller ind. For det første ændrer deres søvn sig i denne alder. Vores søvn indeholder forskellige faser, nogle gange sover vi let, nogle gang dybt, nogle gange drømmer vi osv. og netop i 3-4 måneders alderen begynder barnets søvn at minde en lille smule mere om voksnes søvn.

Samtidig er børn i denne alder utroligt opmærksomme og nysgerrige og derfor lader de sig meget let distrahere, når de ligger ved brystet. Præcis som du også fortæller omkring din datter, når der kommer nogen ind i rummet, hvor du sidder og ammer, så slipper hun og kigger efter dem. Det betyder at børn i denne alder ofte ikke får helt nok at spise, det bliver ofte til lidt 'slatspiseri' fordi de simpelthen har travlt med alt muligt andet.

Derudover er børn i denne alder ofte så store rent fysisk at de har behov for at få sat mælkeproduktionen lidt op. Ved at spise hyppigere så øges mælkemængden. Derfor er det godt at amme hyppigt, men det er dog samtidig vigtigt at hjælpe barnet med at koncentrere sig og netop som du skriver, få den lidt federe mælk med ud.

Jeg er helt med på at du helst ikke vil give flaske og det er fint at du i første omgang forsøger om du kan øge din mælkemængde lidt eller endnu bedre, få din datter til at spise lidt længere tid fra et bryst. Da hun har tendens til at spise meget kortvarigt, så vil jeg anbefale dig at du ammer hende, som hun plejer, lader hende bøvse, skifter hende som du plejer og hvis hun har spist meget kortvarigt, så lægger du hende til samme bryst igen. Så du på den måde er sikker på at hun når ind til den lidt federe mælk, som hun for det første ...


Annonce

... vil vokse godt af, men som også giver hende lidt mere ro i maven og kan gøre at hun er i stand til at sove et lidt længere stræk.

Ved at fokusere på hendes mælkeindtag og hjælpe hende til at spise lidt mere, så kan du altså godt påvirke hende til at sove lidt bedre end hun gør i øjeblikket. Samtidig kan du strække tidspunktet for introduktion af overgangskost så længe som muligt. Hvis det ikke lykkes dig at øge mælkemængden og du ikke fornemmer at hun falder mere til ro ved at få lidt 'federe' mælk, så kan det være et tegn til at hun har behov for noget andet. Men i første omgang vil det være rigtig godt at give amning en chance.

Du må gerne arbejde på en rytme for dagen, hvor din datter sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Du kan også indføre en helt fast måde at putte hende på, en rutine som på sigt giver genkendelighed og dermed ro.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Du må meget gerne lade din datter ligge lidt for sig selv og pludrer til sit legetøj og lignende. Nogle gange vil hun måske ligefrem begynde at vågne af en lur og bare ligge og kigge og lyse op i et smil, når du så kommer hen til hende og det er rigtig fint. Andre gange vil hun græde og have behov for at du kommer med det samme og så skal du naturligvis gøre det. Ligesom du også skal reagere, når hun forsøger at kontakte dig ved at pludre, det er jo super dejligt og vigtigt netop at lære hende at hun ikke behøver græde for at få din opmærksomhed, at du reagere ved at hun bruger sin stemme og at hun således godt kan 'kalde på dig' på den måde.

Tilsidst vil jeg lige nævne at en voldsom slankekur og streng diæt ikke er hensigtsmæssig når man ammer, det kan påvirke både mælkens mængde og kvalitet. Et moderat vægttab på 1-2 kg om måneden vil normalt være i orden og spiser man sundt og godt, vil dette ofte ske af sig selv fordi amningen også hjælper til:o)

Fortsat held og lykke, håber du hermed er hjulpet videre på vej.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce