Annonce

Annonce

Svar: Pylrer og vil sidde på armen


30. oktober 2008

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Claras mor

Tak for dit brev :o) - Og undskyld mig, men jeg må indrømme at jeg blive helt målløs over at læse hvad du skriver ... Er der ikke uddannede pædagoger i vuggestuen? Jeg kan slet ikke forholde mig til udtalelser om at "I har forkælet jeres datter med opmærksomhed" og "hun pylrer hele dagen, hun er kun glad, hvis hun kan sidde på armen eller skødet" ... helt ærligt, pigen er 13 måneder ..!!!

Du beskriver en pige, som naturligt vægrer sig lidt mod at skulle afleveres, men det går fint og hun falder hurtigt til ro, ved at en anden tager over når I slipper og hun affinder sig med situationen. At hun har det svært i løbet af dagen er helt normalt for hendes alder, hun er stadig så lille at hun ikke ved, hvor I er henne og hun kan ikke forholde sig til tid. Hun kan ikke give udtryk for at hun savner jer, at hun er lidt utryg ved det hele på anden måde end ved at pylre og søge fysisk kontakt.

For voksne der skal starte nyt job kræver det også stor omvæltning og mange ressourcer at sætte sig ind i de nye rutiner, lære jargonen at kende, reglerne, kollegerne osv. og det er fuldstændig det samme for børn - hun skal finde ud af det hele og det tager tid. Hun kan jo ikke som voksne kan, spørge sig for, hvis hun er i tvivl og føler sig usikker, hun er fuldstændig overladt til at de der er om hende ser hendes behov og støtter hende, så hun kan føle sig tryg.

Og naturligvis skal I give hende ekstra meget opmærksomhed og fysisk kontakt i øjeblikket. I skal forestille jer at hun har et forældredepot, som skal tankes op, så hun har noget at tære af, når I ikke er der. Så jo mere I kan nusse, kæle, kramme, kærtegne osv. jo bedre er det!

Med hensyn til mad, så tænker jeg at I måske godt kan lave lidt sovs de fleste dage, da hun er glad for det. Derudover kan det ...


Annonce

... være en god idé at tilbyde hende lidt af det I ved hun godt kan lide og så satse på at der sammen med det, måske også vil glide lidt nyt ned. Hun skal således ikke kun have frikadeller eller kartofler, men skal have andre ting sammen med, så hun i takt med at hun spiser, smager på de andre ting der er på tallerkenen.

Jeg synes også I kan indføre en godnatgrød, så I er sikre på at hun ikke går sulten i seng. Hun er naturligt træt om aftenen og det vil være godt, at få lidt med ske inden sengetid. I må også gerne hjælpe hende med at spise lidt mosede kartofler med lidt sovs eller lignende, og så lade hende selv spise kødet i stykker. Eller I kan give hende en portion frugtgrød med mælk som dessert.

I skal ikke i den forbindelse være bange for at hun er beregnende og tænker 'hvis jeg ikke spiser det her, så disker mor og far nok op med noget andet' - hun er ikke udspekuleret på den måde, sådanne tanker kan så lille et barn slet ikke have.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Men hun kan derimod meget fint fornemme, hvis det giver ekstra opmærksomhed fra jeres side, at hun kniber munden sammen, drejer hovedet og skubber tallerkenen væk - hun mærker meget hurtigt hvis hun bliver centrum for middagsbordet ved at gøre dette og så vil hun naturligt gøre det mere og mere. Prøv derfor at give hende madro. Giv hende lidt af gangen, som er overskueligt, giv hende evt. en tallerken som er inddelt i rum, så der kan ligge pasta i et rum, kød i et andet og grøntsager i et tredie. Det samme med maden hun har med i vuggestuen - sørg for at der er et lille udvalg af forskellige ting.

Og forsøg så at tale om hverdagen, hvad I har lavet, hvad der er sket osv. uden at kigge for meget på hende og uden at kommentere hvad hun gør eller ikke gør :o)

Håber mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce