Annonce

Annonce

Svar: Selleri - nitrat? MME?


29. oktober 2008

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Renée

Jeg mener faktisk at både bladselleri og knoldselleri indeholder nitrat og at det derfor anbefales ikke at give for meget af det til små børn ...

Nitrat er ikke i sig selv sundhedsfarligt, men når man spiser grøntsager som indeholde nitrat, så kan det i mundhule og mave blive omdannet til nitrit. Nitrit i stor mængde medfører opkastning og blåfarvning af huden, fordi nitrit reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde og transportere ilt rundt i kroppen.

Hvor meget nitrat der er i grøntsagerne afhænger af gødningsforholdende. Nogle grøntsager som spinat og rødbede har altid et højt indhold af nitrat og man har som en sikkerhed lavet den anbefaling at man venter til barnet er blevet 6 måneder med at give barnet spinat, rødbede, fennikel og selleri. I 6-12 måneders alderen bør nitratrige grøntsager
som tommelfingerregel kun udgøre en tiendedel af mosen, indgår grøntsagerne i større mængde, bør de serveres med ca. 14 dages mellemrum.

Så hold stadig lidt igen med bladselleri til din dreng og giv ham i stedet andre grøntsager at tygge på :o)

Med hensyn til behov for mælk og MME, så er det sådan at i hele det første leveår udgør mælk en stor del af barnets mad og drikke. Derfor er det vigtigt at give barnet den rigtige slags mælk i de rigtige mængder tilpasset barnets alder.

Det anbefales at amme og at amningen fortsætter, efter at skemad er startet, til barnet er 1 år og evt. længere, hvis
mor og barn trives med det. Hvis amningen stopper før barnet er 9 måneder gammelt eller hvis barnet kun får meget lidt modermælk, så skal barnet have modermælkserstatning.

Indtil barnet er 9 måneder, bør det meste af mælken
i barnets mad være modermælk eller modermælkserstatning. Efter 9 måneders alderen kan sødmælk og surmælksprodukter af sødmælkstypen gives i større mængder og stille og roligt blive hovedparten af barnets mælk. Det er dog godt at fortsætte med at amme eller give flaske med ...


Annonce

... modermælkserstatning til barnet er et år.

Det er korrekt at sundhedsstyrelsen ikke sætter antal ml. på som jeg gør, når jeg f.eks. skriver at barnet i 8 måneders alderen vil trives med ca 3 flasker i døgnet svarende til ca. 600ml. Når jeg skriver dette, er det fordi det er min erfaring at mange familier er glade for at få helt konkret at vide, hvad de skal give og det er rart at vide, at 3 flasker i døgnet er passende. Nogle børn drikker så lidt mindre og det gør ikke noget, det er helt okay. Nogle gange tager barnet måske kun 150ml eller 180ml og det er helt fint. Man må, som når man ammer, tro på at barnet drikker den mængde barnet har behov for og når man ammer, er der jo ikke ml. på.

Modsat ved vi jo også at børn har behov for mindst 400ml mme dagligt indtil de er 12 måneder, hvis deres jernbehov skal blive dækket og derfor anbefaler jeg f.eks. også 2 flasker mme fra 10 måneders alderen og frem mod 1 år.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Som sagt sætter sundhedsstyrelsen ikke så præcise antal ml på som jeg, men de skriver dog: "Selv om barnet efterhånden spiser mere mad, er mælken fortsat en vigtig del af barnets ernæring. Ved 9 måneders alderen bør den samlede mælkemængde
(modermælk, modermælkserstatning, sødmælk og surmælksprodukter)
dog ikke overstige 3/4 liter om dagen. Frem mod 1-års-alderen nedsættes den samlede mælkemængde til ca. 1/2 liter om dagen. Indeholder barnets mad meget mælk som fx i risengrød, skal denne medregnes i den samlede mælkemængde." Citat: Mad til spædbørn og småbørn, sst. 2006.

Det vil sige at børn under 9 måneder max bør få 750ml mælk dagligt, hvorfor de 3 flasker + den mængde mælk der indgår i maden passer fint. Mellem 9-12 måneders alderen nedsættes til 500ml og igen tænker jeg at to flasker + en portion tykmælk eller lignende, dækker dette behov, samt sikrer barnets jernbehov, så yderligere jerntilskud ikke er nødvendigt.

Jeg håber du kan bruge denne forklaring, fortsat held og lykke og rigtig god søndag :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce