Svar: Ukontrollerede bevægelser og soverutine
Kære Victors mor og far
Det lyder som en rigtig god idé at hjælpe Victor til fysisk ro ved at svøbe ham og jeg tænker at I måske i løbet af dagen, skulle overveje om ikke han kunne have gavn af at sove i en voksi pose, duni-duo, slee bee, drømmepose og hvad de nu hedder alle sammen. Det kan hjælpe ham til at holde sammen på sig selv, så han ikke flagrer så meget med armene og benene.
Det er helt naturligt at børn i Victors alder har en motorisk uro, han bruger sine hænder og ben mere og mere bevidst og øver sig i dette. I kan sikkert fornemme at han nu begynder at få fat i legetøj, forsøge at bevæge det, bruge det - men ofte rammer han sig selv, får slået sig selv med ranglen i ansigtet osv. han mestrer endnu ikke at kontrollere sine bevægelser.
Man kan desværre ikke sætte tid på, hvornår barnet begynder at sove mere roligt. Det kommer i perioder og i takt med at barnet udvikler sig fysisk, vil der komme perioder, hvor barnet motorisk er meget urolig. Således vil børn i 8-10 måneders alderen, hvor de f.eks. begynder at kravle, ofte i søvne lægge sig op på alle fire og rokke, ligesom de også kan finde på at ligge og banke hovedet ind i sengegavlen og lignende ... :o)
Det kan måske hjælpe Victor med en sut og en sutteklud ved ...
... ansigtet. Når han er ammet og svøbt og derefter lægges ned i liften eller i barnevognen, så vil han naturligt mangle brystet ved sit ansigt. Derfor kan sut og sutteklud give lidt associationer i den retning og hjælpe ham til at slappe af og bedre overgive sig til søvnen.
I skal putte ham på det tidspunkt, hvor han tydeligt er parat til at sove, der hvor I kan se at øjnene kører rundt i hovedet og hvor han lige misser, men ikke kan klare at være vågen. Se og lyt til hans vejrtrækning og læg ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn. Stille og roligt putte ham fra din favn og ned i sengen, stadig svøbt og med sin sut og sutteklud ved ansigtet. Stå lidt ved ham, stryg ham over næsen - "det tredie øje", hold hænderne på hans krop, så han mærker varmen, tyngden, roen. Vug ham evt. lidt imens han ligger ned, sving evt. liften lidt eller tril lidt med barnevognen - stille og rolige, rytmiske bevægelser.
Hvis han så ikke falder i søvn i løbet af få minutter, så har I ganske givet ikke ramt det rigtige tidspunkt, så skal han op, evt. tilbydes brystet igen - han var ikke mæt nok - og så må I prøve igen.
Fortsat held og lykke med ham og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Snore i børnetøj
Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.
Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.