Svar: Øge i madindtag og vækkes eller ej?
Hej med dig
Når skemaden fungerer og barnet er godt igang som hos jer, så vil de fleste børn omkring 6 måneders alderen have behov for et måltid ekstra og det vil her normalt være rigtig fint, at tilbyde grød som morgenmad.
I 6 måneders alderen kan barnet samtidig få de lidt grovere grødtyper som øllebrød, havregrød og flerkornsgrød og også grøntsager kan der gives masser af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.
Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Når barnet i 6 måneders alderen har vænnet sig til grøntsagsmosen, så er det tid til at komme igang med lidt kogt kød eller fisk i mosen: Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan lave kødboller, som du har liggende i fryseren, men du kan også sagtens bruge det I andre spiser, så han stille og roligt tilbydes mere og mere af jeres mad og mere variation.
Nogle børn bryder sig ikke om kartoffelmos, det er som om at det hæver og klistrer i munden på dem og de får brækfornemmelser af det. Derfor kan du sagtens lave mos uden kartoffel og bruge alt muligt andet. Da han lyder til at være lidt til den søde tand, så kan du f.eks. lave mos hvor du lader gulerod, ærter, græskar, pastinak og lignende indgå fordi det giver en lidt sødere smag. Man kan faktisk også købe sweat potatoes, hvis han bedre kan lide dem og det handler om smagen mere end ...
... konsistensen.
Som udgangspunkt skal du give din dreng den mængde mad og mælk han behøver. Det er helt normalt at børn på modermælk kan veje 10 kg når de er 5 måneder, - og han var tilmed en stor dreng ved fødslen. Vægten vil dog naturligt stagnere i takt med at han overgår til anden mad og i takt med at han begynder at bevæge sig mere, bruge sig selv mere fysisk. Så du skal ikke sætte ham på diæt eller give ham fedtfattig kost, hans energibehov skal fortsat dækkes - men selvfølgelig via sund mad.
De fleste børn vil i 6 måneders alderen kunne springe den midterste natamning over. Det vil sige at man ammer, når barnet puttes, omkring midnat og tidlig morgen. Det er altså amningen kl. 03 man undværer. Du kan sagtens forsøge om du kan amme ham kl. 22-23 og satse på at han så sover til næste morgen tidlig kl. 05 inden han behøver mælk igen .. det er et forsøg værd.
En plan for dagen med 3 måltider skemad til et barn på 6 måneder, kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos, vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Øllebrød skiftevis grøntsagsmos, som stille og roligt også begynder at indeholde kød eller fisk, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Ammes
Powernapper evt. - den begynder ofte at kunne blive sprunget over i 6 måneders alderen
Aften 18: Grøntsagsmos, som stille og roligt begynder at indeholde kød eller fisk, og udgangspunktet bliver stille og roligt den mad I andre spiser, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 22-24: Ammes
Nat: Begynder at kunne sove igennem til næste morgen tidlig
Jeg håber ovenstående giver lidt idé om hvordan I kommer videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika