Annonce

Annonce

Svar: Natmad: Sult eller vane?


27. oktober 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forældre

Jeg synes det lyder som om at Mathilde lige nu har behov for lidt ekstra og det ser man nogle gange hos børn i 8-9 måneders alderen.

Det handler både om at de om dagen har lidt for travlt til at spise helt nok og det de mangler indhenter de så om natten. Men det handler ofte også om at de netop på grund af deres alder og udviklingstrin er lidt mere søgende, har behov for lidt mere fysisk kontakt og nærhed og den får de om natten. Børnene bruger sig selv lidt mere fysisk i dagtimerne, ligger lidt mere for sig selv, sidder ikke helt så meget på skødet som tidligere, men behovet for fysiske kontakt og nærhed er fortsat stort og det ses så ofte aften og nat, når barnet skal sove.

Da Mathilde ikke tidligere har været en stor spiser, så er det naturligvis lidt overraskende at hun nu pludselig melder sig lidt mere - men det er helt fint.

I skal bare hele tiden medtænke at tingene ikke skal udvikle sig og det må ikke blive sådan at hun begynder at indtage mere og mere mælk om natten og dermed mindre i løbet af dagen. Prøv derfor at holde indtaget af mælk nede om natten - giv hende f.eks. mindre og mindre i flasken, så hun igen til sidst helt kan undvære, men så hun lige i denne periode, får lov til at få det ekstra.

Prøv også at være opmærksomme på at hun ikke vågner fordi hun har lært at forbinde det at skulle sove med at falde i søvn med flasken og derfor ikke kan komme videre i søvnen uden at få flaske igen. Man taler om søvnassociationer - det er de ting vi forbinder med at skulle sove, det er ...


Annonce

... vores ritual, ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For børn er en søvnassociation ofte at få f.eks. bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociation handler om at barnet lærer at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer i jeres børns alder, handler om at de kun kan sove, hvis de f.eks. får en flaske, at hun simpelthen forbinder det at falde i søvn med en flaske og derfor vågner hun op, når hun skifter søvnfase og kan ikke falde i søvn uden at få flaske igen ...

Så jeg synes I skal modificere jeres stædighed og give efter i 1-2 uger og se hvad der så sker. Måske ændrer det sig af sig selv, måske skal I ind og forsøge at skære mælkeindtag om natten gradvist ned og måske skal I igang med at ændre på selve putteritualet, på jeres børns søvnassociationer ... Men lige nu, ro på - lad hende bare få den ekstra mælk og nærhed i et par uger :o)

Fortsat held og lykke med dem begge :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce