Annonce

Annonce

Svar: Kræsen - 8 mdr.


23. oktober 2008

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gitte

Det er meget vigtigt at du udnytter at din datter lige nu har en alder, hvor hun naturligt putter ting i munden. Det gør det langt lettere at introducere nye fødevarer og ny smag og konsistens end når hun om 1-2 måneder ikke længere automatisk åbner sin mund ... Derfor er det rigtig godt at du nu er opmærksom på at tilbyde hende så meget forskelligt som muligt og virkelig arbejder på at få hende til at spise mere rigtig mad.

For at være sikker på at hun også får noget at spise, så synes jeg du skal bibeholde den grød om morgenen, som hun er glad for og vant til at få. Det er en god idé at starte dagen med noget du ved hun godt kan lide, det giver også dig lidt ro, at vide at hun har fået noget. Du kan med fordel godt forsøge at blande grøden med lidt anden form for grød, så hun stille og roligt vender sig til at få en anden og måske grovere type end den hun får lige nu. Hvis hun f.eks. er glad for risgrød, så kan du godt forsøge at blande lidt havregrød eller flerkorngsgrød i, så konsistensen stille og roligt bliver noget andet.

Du kan også slutte dagen med en godnatgrød, som du ved at hun kan lide og på den måde sikre dig at hun ikke går sulten i seng, men ellers er det et spørgsmål om at tilbyde hende alderssvarende mad i løbet af dagen og herunder at tilbyde hende mad i stykker, mad hun selv kan sidde med, suppleret med mos.

En plan for dagen ser således ud, jeg tror jeg har sendt den til dig før ... :

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Yndlingsgrød evt. blandet med f.eks. havregrød, eller ...


Annonce

... flerkornsgrød, vand af kop

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frisk frugt eller lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover måske 45 minutter

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, rester fra aftensmaden som f.eks. godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle og lignende. Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 sover 1½-2 timer, kan evt. ammes inden, det afhænger af det samlede mælkeindtag og behov.

Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, banan eller lignende, ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18: Familiemad, pasta/spaghetti med kødsovs, frikadeller (kød/fisk), boller i karry, lasagne, laks, rødspættefileter, farsbrød osv. Grøntsager i stykker og også gerne moset med lidt sovs. Fortsat altså både mad i stykker og mad som er moset. Vand af kop.

Suppleres med yndlingsgrød, så du er sikker på at hun ikke går sulten i seng.

Puttes til natten med amning ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover til næste morgen tidlig

Det skulle meget gerne være sådan, at netop variationen gør at hun finder maden interessant. Jo mere forskelligt jo bedre.

Din datter er ikke udspekuleret, hun er ikke beregnende og tænker ikke "Hvis jeg lukker munden sammen så disker mor nok op med min yndlingsgrød" Derfor gør det ikke noget at du slutter dagen med det du ved hun godt kan lide :o)

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce