Brev:
Suge næsen, boblebad og vil ikke spise rugbrød
Kære Helen,
Så har jeg lige et par småspørgsmål plus et lidt mere specifikt angående vores datters spisevaner.
For det første ville jeg gerne vide, om det er rigtigt, at man skal ”suge” de smås næser, når de er snottede? Det er noget jeg har fået at vide, man bør gøre, for at forhindre at snottet ”sætter sig” og bliver til bihulebetændelse. Men jeg synes, at det virker lidt unaturligt og jeg kan ikke forstå, at det skulle være nødvendigt. Måske på de helt små, men da ikke når de nærmer sig et år?
Mit andet spørgsmål går på de boble-områder, som findes i mange varmtvandsbassiner i svømmehallerne. Er det rigtigt, at babyer/små børn ikke må være i disse fordi deres knogler er så bløde?
Mit spørgsmål angående vores datters spisevaner går på, at hun er de fleste dage meget svær at få til at spise rugbrød. Hun har ikke noget imod smagen (kan godt spise det nogen dage og er altid glad for øllebrød). Det er heller ikke pålægget hun ikke kan lide, for det spiser hun gerne uden rugbrødet. Det virker som om, hun bare ikke gider/kan lide at tygge det. Hun tager godt nok imod bidderne, som jeg giver hende, men gumler på dem og spytter så ud igen. Det er ikke sulten, den er gal med, for giver jeg hende øllebrød eller anden mad spiser hun gladeligt.
Jeg har prøvet at lade hende spise selv, men med samme resultat (hun tager det i munden, gumler, og spytter ud). ...
... Jeg har prøvet mange slags pålæg, men det ser ikke ud til at afhænge af pålægget. Det går bedst med bananmadder (hun er vild med banan). Jeg har prøvet forskellige størrelser af bidder, forskellige typer rugbrød og endda prøvet at smørre dem i rigtig god tid, så de stod og blev lidt bløde af væsken fra pålægget (fx makrel eller førnævnte banan).
Når hun spiser anden mad er hun generelt også meget følsom overfor for klumper i maden, som også kan få hende til at spytte ud, så jeg har den teori, at hun ikke rigtig bryder sig om at tygge maden. Jeg har ellers fulgt det der råd med at give mange slags mad i forskellige konsistenser i den periode (8-9 mrd), hvor de er mest villige til at lære nye slags mad at kende. Jeg har også gradvist øget mængden af klumper i maden, så hun skulle lære det langsomt. Generelt spiser hun alt hvad vi også spiser, så hendes kost er ganske varieret, og jeg prøver med rugbrødet hver dag, men det bliver bare ikke til så meget. Hun spiser fint af grød, varm mad og frugt, men dog helst uden store klumper som skal tygges.
Det skal siges at hun kun har tænder foran i munden. Fire foroven og tre forneden, så det tager selvfølgelig lidt tid at tygge maden. Måske det er tålmodigheden den er gal med?
Hvad kan jeg gøre for at lære hende det med rugbrødet? Og hvad tror du denne modvilje mod at tygge hapserne skyldes?
Med venlig hilsen
Mrs H
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.