Svar: Puttehelvede ....
Kære Tina, Claus og lille Thor
Selvom det er dejligt at kunne sove lidt længere i weekenden, så er det altså en rigtig dårlig idé, hvis man gerne vil arbejde på bedre søvnrutiner for sit barn. Det kan ikke undgås at det skaber problemer - at sove bare en time længere i weekenden vil gøre det endnu sværere at putte Thor til lure i løbet af dagen og når det hele rykker sig i dagtimerne, så bliver det naturligt også sværere at putte ham om aftenen ...
Hvornår vi vågner, sover, spiser, er aktive, trætte osv. følger ofte en helt bestemt rytme og er afhængig af forskellig faktorer. Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. Den rytme vi har kaldes for den cirkadiske rytme og den påvirkes blandt andet af rutinerne for dagen, morgenmad, frokosten osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.
Det har naturligvis også noget at sige, hvordan og hvor meget barnet sovet i løbet af dagen. Vi har brug for at sove en vis mængde tid og at være vågne i en vis mængde tid. Som udgangspunkt sover vi, når vi er trætte og vågner, når vi ikke har behov for at sove mere. Derfor kan jeres dreng ikke sove, når I putter ham om aftenen, hvis han har sovet for ...
... længe eller er kommet for sent op af sine dagslure. Så forsøg så vidt muligt at holde en rytme der er ens for alle dage - uanset om det er weekend, hverdag, ferie eller andet. Hans rytme bliver forstyrret, hvis der hele tiden er udsving.
Derudover skal I medtænke at børns gennemsnitlige søvnbehov omkring 1 års alderen ligger på 13½ time. Det betyder, at når jeres dreng sover 3 timer middagslur, så skal hans nattesøvn vare ca 10 timer. Når jeres dreng vågner kl. 07-07.30 og I så putter ham kl. 19-20 om aftenen, så forventer I faktisk at han sover 11-12 timer om natten, hvilket han slet ikke kan. Han er altså ganske givet ikke træt nok til at sove, når I putter ham så tidligt. Hvis han først bliver puttet 20.30, så vil han måske falde lettere i søvn ...
Det er rigtig fint at du er opmærksom på at han ikke skal gå sulten i seng og han må gerne få en godnatgrød, men giv ham den som en ekstra ting inden sengetid. Lad ham stadig få aftensmad som I andre spiser, så I ved middagsbordet som udgangspunkt spiser det samme.
Ellers er det fint, at I nu forsøger at putte ham med uden for meget gråd og ulykkelighed, sidder hos ham, kærtegner ham, læser en godnathistorie, synger en sang eller lignende - det I skal have fokus på er tidspunkter for søvn og hvor meget han generelt forventes at sove - ingen kan sove, hvis ikke de er trætte nok :o)
Håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.