Annonce

Annonce

Svar: Kosttilskud, jern, kiwi og nødder


18. oktober 2008

Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kristina

Det er næsten umuligt at undgå forkølelser og smitte, når børn er i daginstitution i vintermånederne. Især i den alder, hvor de putter legetøj i munden og ofte også deler sut ...

Omkring kosttilskud, så skriver Sundhedsstyrelsen: "Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år... Kosttilskud må ikke markedsføres som havende en forebyggende eller helbredende virkning. Det er således i strid med fødevarelovgivningen, hvis producenterne hævder, at man kan forebygge eller helbrede sygdomme med et kosttilskud."

Sundhedsstyrelsen skriver endvidere at "børn med en lille appetit, kræsne børn, børn som spiser ensidigt, vegetarer m.fl. tilrådes en multivitamin-mineral tablet dagligt fra andet leveår. Man kan tidligst lade barnet tygge tyggetabletter fra ca 18 måneders alderen pga risikoen for fejlsynkning." Citat fra "Anbefalinger for spædbarnets ernæring, sst. 2005".

Din datter er over 1 år nu, og hvorvidt et kosttilskud som f.eks. biostrath vil være en god idé, synes jeg du skal drøfte med jeres læge. Ellers handler det om at tilbyde hende så varieret og sund en kost som mulig, sørge for at holde hende varm, undgå træk og også sørge for at opretholde en rigtig god hygiejne. Håndvask i forbindelse med bleskift, pudsning af næse osv hos både forældre, pædagog og barn er vigtig for at minimere smitte.

Med hensyn til jern, så er det rigtigt at børn der ammes skal have jerntilskud i 6-12 måneders alderen. Men børn der får flaske og som dermed får mindst 400ml mme dagligt behøver ikke jerntilskud.

Så vidt jeg husker har Freja fået fuld flaske og derfor har du ikke skulle give hende ...


Annonce

... jern og hun behøver derfor heller ikke jern nu ...?

Med hensyn til kiwi-frugt og andre citrusfrugter, så må Freja gerne få dette. Mange forældre tror at børn ikke må få visse frugter fordi det kan medføre allergi, men sådan hænger det ikke sammen.

Det er sådan, at hvis man har pollenallergi og latex-allergi så kan nogle få allergiske symptomer, når de spiser visse frugter, grøntsager, krydderier og nødder. Det kaldes krydsreaktioner og her ses blandt andet en reaktion, hvis man spiser Abrikos, Appelsin, Blomme, Fersken, Kirsebær, Kiwi, Melon og Nektarin. Men din datter har ikke problemer med den form for allergi og hun må altså gerne spise disse ting.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Man kan også få krydsreaktioner over for f.eks. Gulerod, Kartoffel, Tomat, Peberfrugt, Ærter, Selleri, Pastinak og persillerod - ligesom man også kan få en krydsreaktion over forskellige typer af nødder som Hasselnøder, Jordnøder/peanuts, Mandler, Paranøder og Valnøder.

Som udgangspunkt må du gerne give din datter disse ting, man skal ikke sætte børn på diæt uden grund :o)

Men lige omkring nødder skal så nævnes, at hun på grund af sin alder ikke bør få hele nødder. Hun kan godt få knuste og finmalede nødder i f.eks. müsli eller hvis hun skal smage lidt marcipan eller ris ala mande til jul ... :o), men hele nødder kan hun risikere at få i halsen og det kan være farligt. Især jordnødder og peanuts vil på grund af deres facon være meget farlige for små børn. Derfor anbefales det af sikkerhedsmæssige grunde at man ikke giver børn hele nødder. Faktisk ikke sålænge de er under 3 år eller mere ...

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce