Svar: Afviser flasken og uro om natten - stadigvæk!
Kære B´s Mor
Det er dejligt at høre at maven fungerer bedre nu, det må alt andet lige spille ind på lysten til at spise ... :o)
Nogle børn spiser meget, andre spiser lidt og derfor er der ikke helt præcise retningslinier for, hvor store portioner skemad I skal give jeres dreng. Det lyder dog meget passende med ca 1 dl. 3 gange dagligt, netop for at give plads til mælken i maven også - dog behøver han så ikke drikke 200-250ml mælk af gangen, det er helt naturligt hvis han sætter dette indtag lidt ned, nu hvor han også tilbydes skemad.
Det lyder som om at jeres dreng er rigtig god til at drikke af flasken tidlig morgen, aften og også først på natten og det skal I naturligvis udnytte. Da han på disse tidspunkter fint kan drikke 200ml af gangen, så bliver han her dækket rigtig godt ind - det er 600ml i alt - det lyder rigtig godt. Så skal du ikke være så bekymret for hans indtag om dagen og jeg synes faktisk du skal gå tilbage til at starte med skemaden og så supplere med en flaske efterfølgende - han behøver så ikke drikke mere end 100ml af flasken efterfølgende, hvis det er det, der er plads til i maven.
At han afviser flasken er altså okay, så længe han drikker så store mængder han gør aften, sen aften og tidlig morgen. Det er helt okay, han får jo også modermælkserstatning via maden og han får vand af kop osv. Så selvom du synes han afviser flasken og virker lidt træt af den, så gør det ikke så meget, fordi han netop på yder-tidspunkterne faktisk drikker rigtig fint.
Det vil være rigtig godt, hvis han kunne indtage ca 800ml mme dagligt ved siden af sin skemad, men drikker han kun 600, så kan det også sagtens være okay og det lyder ikke som om at det er svært at nå op på den mængde :o)
Hans uro om natten hænger sammen med han alder, han er motorisk så godt igang, han bruger sig selv ...
... fysisk, triller, vender og drejer sig, får sig lagt i en stilling han ikke kan komme væk fra osv. Derfor har han brug for jeres hjælp til at finde ro og komme videre i søvnen og det er helt fint at I har købt en Slee Bee og hjælper ham til ro på den måde. I må gerne bruge Slee Bee om natten også, hvis det giver mere ro. Ellers er det et spørgsmål om at hjælpe ham med at skifte stilling, blive lagt rigtigt igen, atter få dynen om sig osv. Hvis han ikke er ked af det, må I også gerne trække tiden og se om ikke han igen falder i søvn af sig selv.
Hvis du ser på planen jeg har sendt dig tidligere, så er det helt normalt at børn i din drengs alder har brug for en flaske kl. 20, 24 og 06. Det er således helt normalt og forventeligt, hvis din dreng får flaske kl. 20, vågner kl. 02 for igen at få flaske og så igen kl. 06 ... Mit forslag med at tilbyde flasken kl, 24 er netop fordi man nogle gange kan undgå opvågningen kl. 02 ved at tilbyde flasken sen aften inden man selv går i seng og på den måde være heldig at få lidt sammenhængende søvn midt nat indtil næste morgen tidlig ... Men hvis det fungerer bedst med at han melder sig selv kl. 02 og drikker godt der, så er det helt aldersmæssigt relevant at tilbyde ham flasken der.
Med hensyn til tænder og tandfrembrud, så kan man købe gummedråber hos Matas, men om de virker ved jeg ikke. Det kan også være en god idé at give ham et stykke agurk at gnaske i. Du kan skære en ring på 1½ cm tykkelse, fjerne midten og sætte den på hans tommelfinger, så han lettere kan holde om den. Du må også gerne lave nogle ristede rugbrødshumplere til ham. Du kan købe et helt mørkt rugbrød, skære nogle humplere som du rister i ovnen - det kan være dejlig at gumle på sådan en, hvis man har lidt ondt for tænder ...
Jeg håber ovenstående tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Negle
Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.
Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.
Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.