Svar: Dreng ked af børnehave
Kære Christina
Der er for mig at se ingen tvivl om at Oliver har det lidt svært i øjeblikket. Han er blevet storebror, han er skiftet til børnehave, han er blevet renlig osv. Jeg får lidt på fornemmelsen, at der stilles lidt for store krav til Oliver og han har lige nu svært ved helt at leve op til de forventninger der er til ham.
Når spændingen, nyheden ved at få en lillebror er faldet, når lillebror bliver så stor at han tydeligt viser sin personlighed og egen vilje, så vil smertelige følelser godt kunne komme op hos storebror.
Jeg siger ikke at det er sådan, men det kunne godt tænkes at Oliver føler sig tilsidesat i forhold til Sebastian, han føler ikke at han er den foretrukne, han føler ikke han er ligeså værdig til din kærlighed som Sebastian er, han føler at pladsen i dit hjerte er usikker.
Oliver kommer ikke og siger "jeg tror du foretrækker Sebastian fremfor mig og det gør mig rigtig ked af det..", han siger i stedet "jeg vil have mor til at putte mig", "Jeg vil være hjemme, jeg vil ikke i børnehave" osv. og så reagerer han fysisk ved at slå Sebastian, ved at provokere ham, tage hans legetøj - og nogle gange også ved at trække sig, være nedtrykt.
Jeg tænker ud fra dine breve, at det er rigtig vigtigt at I er meget opmærksomme på, hvordan I reagerer, når I er sammen med drengene. Det er meget vigtigt at du iagttager og er særdeles årvågen, når du sidder og har det hyggeligt med Sebastian og Oliver kigger på. Ligesom du skal passe meget på, hvordan du reagerer når du sidder sammen med Oliver og Sebastian vil være med ... bliver Sebastian også nogle gange bedt om at vente? Jeg ved godt at det er svært, at bede en dreng på 15 måneder vente, men det er meget vigtigt at det ikke altid kun er Oliver, for han er stadig også en lille dreng ...
Det er rigtig synd at Oliver er så ked af børnehaven og jeg synes du skal bede om et møde med stuepædagogen, hvor I skal tale om, hvordan I fælles kan få ham glad for at være der. Der må være masser af børn at lege med og det må her være en pædagogisk opgave at få Oliver med i en leg. Jeg ...
... synes også I skal tale om muligheden for at flytte stue - hvis han føler sig betydeligt mere tryg ved en anden pædagog end stuepædagogen og han tilsyneladende ikke kender navnene på de børn han går på stue med, så var det måske en idé at lade ham flytte stue ...
Derudover tænker jeg at du skal læse bogen "Glade børn med højt selvværd - en forældreguide" skrevet af psykolog Dan Svarre. Du finder den i min bogguide.
Det vil nemlig være rigtig godt, hvis du begynder at have lidt fokus på, hvordan du kan styrke Olivers selvværd. Hans følelse af at have værdi, følelsen af at være noget værd fordi han er den han er, hvilket bestemt ikke er det samme som selvtillid. Han er motorisk dygtig, han spiller fodbold, kører på løbecykel, mooncars osv. Det er super godt - men det er selvtillid og det er ikke det samme som at drengen har selvværd.
Selvtillid er: "Jeg er dygtig, jeg er godt til at spille fodbold". Selvværd er: "Jeg værdsætter mig selv".
Selvtillid er: "Andre har brug for mig, for det jeg kan og gør. Det jeg kan er noget særligt". Selvværd er: "Jeg har værdi for mig selv og andre, alene fordi jeg er til. Jeg er værdsat".
Selvtillid er: "Jeg kan godt finde ud af det jeg skal". Selvværd er: "Alt ved mig er som det skal være".
Selvtillid er: "Det jeg udretter er ok, mine præstationer er i top specielt ...". Selvværd er: "Jeg er unik og uerstattelig".
Selvtillid er: "Det jeg udretter er bemærkelsesværdigt. Det bliver jeg husket for..". Selvværd er: "Jeg vil være dybt savnet hvis jeg mangler, ingen andre kan udfylde min plads."
Der er mange flere eksempler i bogen "Glade børn med højt selvværd - en forældreguide" og jeg er sikker på at den vil hjælpe dig videre.
Så en snak med børnehaven om, hvordan I kan hjælpe Oliver til en bedre og gladere hverdag der, hvor han oplever sig selv som en del af hverdagen og hvor han føler sig tryg ved at komme hver dag. Og så en fokusering på Olivers selvværd og hvordan du/I som forældre i dagligdagen skal møde ham og give ham styrke :o)
Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.