Annonce

Annonce

Svar: Sover meget afbrudt


10. oktober 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Bibi

Det er helt normalt at børn i 8-10 måneders alderen sover meget uroligt om natten. De er motorisk så aktive, øver sig rigtig meget både dag og nat (mere eller mindre i søvne) og får sig lagt i stillinger, som de ikke selv mestrer at komme væk fra. De drømmer også mere, vågner og smågræder, klynker osv. - alt hvad de oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i søvnen.

Derfor er det en alder, hvor man er nødt til at gøre som I - nogle gange trække tiden lidt for at se om Tinus selv komme videre i søvnen, andre gange lægge en beroligende hånd på ham, atter andre gange hjælpe ham med at blive lagt rigtigt igen og atter få dynen over sig, kærtegne ham lidt, et stille "sshhh" osv.

Det sker nogle gange at man i denne alder får trappet amningen eller mælkebehovet op, fordi barnet virker søgende og det er rigtig godt at det ikke er tilfældet hos jer. Hold fast i det -han vågner ikke fordi han har brug for bryst eller flaske. virker han tørstig kan han få lidt vand.

Det sker også nogle gange at man får for vane at tilbyde barnet sutten, hver gang barnet vågner og det er også uhensigtsmæssigt fordi Tinus så vil risikere at vågne hver gang sutten tabes og lære at I kommer og putter den i munden igen. Hvis han bruger sut for at falde i søvn, så er det altså en god idé ikke automatisk at putte den i munden, hver gang han vågner om natten og skal han have den, så giv ham den i hånden og lad ham selv putte den i munden - så han lærer at finde den selv på sigt, uden hjælp fra jer.

Det er også meget vigtigt at han ved hvor han falder i søvn. Du skriver at han ...


Annonce

... ammes eller får flaske og puttes - det gør han både til lur om dagen og om aftenen. Det er her vigtigt at han stadig er vågen nok til at registrerer hvor han bliver lagt til at sove - det er altså uhensigtsmæssigt, hvis han falder i søvn med flasken i munden og hvis han falder i søvn i jeres favn og derefter flyttes til barnevogn eller seng. Sker det, vil han naturligt blive urolig over hvor han ligger og blive ved med at vågne op og søge jer, når han skifter søvnfase, fordi han føler sig utryg. Det er altså vigtigt at han ved præcist hvor han er.

Med hensyn til at sove på eget værelse, så kan dette være en fordel, hvis det gør at I har lettere ved at trække tiden lidt og lade ham selv finde roen og komme videre i søvnen. Hvis det modsat kan virke bare at sige "sshhh" fordi I ligger sammen, så er det klart en fordel at lade ham blive i soveværelset lidt endnu.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Med hensyn til mælk, så lyder det som om at Tinus er dækket fint ind og får hvad han har behov for, fordi I også supplerer med mme i grød og mos. De fleste børn vil i 8 måneders alderen have behov for 3 amninger/flasker dagligt - ikke kun på grund af mælken men også på grund af væskeindtaget. Der er således forskel på, hvorvidt mælken kun sikres gennem mad eller også via flaske/amning. Om han kan nøjes med 2 flasker/amning og så suppleres med mme i grød og mos afhænger således af, hvor meget væske han i øvrigt er i stand til at indtage - hvor god er han til at drikke af kop?

Jeg håber lidt af mine tanker giver idé om hvad der sker hos jer, og hvordan I kommer videre. Rigtig god efterårsferie til jer alle tre :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex

Uld til børn

En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.

Uld har mange fordele:

- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.

- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce