Annonce

Annonce

Svar: Mad og allerede storesøster


10. oktober 2008

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Gitte

Det er helt normalt at børn omkring 1 års alderen bliver mere selektive, hvad angår mad.

Det er stadig en god idé at starte dagen med havregrød, det ligger en god bund og havregryn virker længe og godt. Det er også stadig vigtigt med mange små og hyppige måltider. Alma udvikler sig rigtig meget, bruger sig selv fysisk og det er vigtigt at hun tilbydes lidt og tit, så hendes blodsukker holdes stabilt og så hun får sit energibehov dækket. Lidt og tit er altså bedre en få og store portioner :o)

Jeg vil anbefale dig at bage nogle boller, - dem kan I alle spise og du kan fint tage dem med, når I skal på tur.

Havregrynsboller laver du således:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du til frokost supplerer med rester fra aftensmaden. På den måde sikrer du at hun fortsat få grøntsager, kød, fisk, ris, pasta osv. og dermed spiser mere varieret. Ofte er appetitten og lysten til at spise lidt større til frokost end om aftenen og det er som sagt en god idé at tilbyde lidt af samme type mad på begge tidspunkter.

En plan for dagen til et barn på knap et år kan se således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, lavet med sødmælk (letmælk efter 1 år) og smørklat, sødmælk af kop

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, sildepostej, makrel, tun, rognguf osv. Tilbehøver af kogte ærter, gulerod, majs, pastaskruer, ris med lidt sovs, kartoffelbåde eller lignende. Du kan også give hende et stykke lasagne, frikadeller (kød/fiskedelle) eller hvad du nu har rester af fra aftensmaden. Vand af kop.

Puttes til middagslur

Eftermiddag 16: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, lidt müsli, frugtmos eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop

Aften 18-18.30: Familiemad, lasagne, pasta ...


Annonce

... med kødsovs, frikadeller, farsbrød, madpandekager, laks, rødspættefileter, torsk, kogte grøntsager - grøntsager kan moses med lidt sovs, ris kan gives med lidt sovs osv. Sødmælk (letmælk efter 1 år) af kop.

Dessert en portion frugtgrød med mælk på, vand af kop.

Puttes til natten med amning ca kl. 20

Med hensyn til amning og ammestop, så må du gerne bibeholde amning som en del af putteritualet, så længe I begge har det godt med det. Når du stopper amning skal der ikke erstattes med en flaske. Flaske er ikke relevant efter 12 måneders alderen, hun kan fint få sit mælkebehov dækket uden. I stedet kan du erstatte med en kop mælk og en godnathistorie. Men som sagt, må du gerne amme videre en gang dagligt, så længe I begge trives med det. Det er ikke sådan at man skal stoppe bare fordi ens barn bliver et år ...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det er dejligt at du er gravid, et stort tillykke med det! Din graviditet vil ændre på smagen af din mælk og det kan gøre at din datter helt naturligt af sig selv vil sige brystet fra og det er fint nok. Andre gange så er barnet ligeglad og så ender man måske med at amme begge børn - igen afhænger det helt af hvordan du har det bedst :o)

Der er fordele og ulemper ved det meste her i livet og sådan er det også med aldersforskel mellem søskende. Der er masser af fordele ved at der går flere år imellem søskende og der er masser af fordele ved at få søskende som ligger tæt aldersmæssigt. Ligesom det naturligvis også kan give forskellige udfordringer, alt efter hvad man vælger :o)

Der behøver absolut ikke være problemer i at få børn med 18 måneders mellemrum - tænk på prins Christian og lille Isabella,- det går da vist meget fint :o)

Alma vil naturligvis ikke kunne forstå at der pludselig er en lille ny baby og hvad det betyder. Modsat vil hun heller ikke huske særlig længe, hvordan det egentlig var at være alene og have sine forældre 100 pct for sig selv. Hun vil samtidig også være så lille, at I stadig er nødt til at være der for hende, I vil ganske simpelthen ikke kunne sige "nu må du lige selv", for det kan hun ikke ... så på den måde vil hun ikke lide nød. Ja, det bliver hårdt for jer, fordi I skal være 100 pct på to børn, men det er fint for børnene :o)

Håber alle mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce