Annonce

Annonce

Svar: Amning ... suk


9. oktober 2008

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Luise

Det gør mig ondt at det ikke lykkes for dig at få din datter til at tage fat om brystet, når du nu har så meget mælk som du har ...

Har du talt med din sundhedsplejerske? Det er naturligvis muligt at få telefonisk rådgivning, ligesom jeg også rådgiver via nettet, men i din situation tænker jeg at det ville være rigtig godt, hvis du kunne få en hjem, som kunne hjælpe dig direkte i situationen og vurdere, hvad det handler om ... Hvis ikke din sundhedsplejerske ved særlig meget om amning, så spørg om andre i sundhedsplejegruppen har særlig viden på dette område og bed hende aflægge dig et besøg.

Det er ofte sådan at sundhedsplejersker har et bestemt emne som de i særlig grad interesserer sig for og holder sig ajour med. Naturligvis ved vi noget om alle ting, men der er f.eks. nogen som har større viden om for tidligt fødte, nogen der ved meste omkring børn med handicaps, nogen ved mere om amning osv. Og du har naturligvis ret til at få hjælp af den, som ved mest om lige netop amning, når du står i den situation du gør.

Jeg kan godt forstå at du synes det er hårdt både at malke ud og give din datter flaske. Det er som du skriver dobbelt arbejde i forhold til bare at kunne lægge hende til brystet. Jeg forstår godt, hvis du ikke kan holde til det i længden og det er naturligvis også vigtigt, at du kan nyde den stund det er at give din datter mad og nyde denne tidlige start sammen med hende - det er uhensigtsmæssigt hvis størstedelen af dagen går op i amning og dertil gråd og følelsen af at være en dårlig mor, for du er ikke en dårlig mor.

Du passer din datter rigtig godt, du lytter til hendes behov, du har masser af mælk, fine brystvorter som hun kan tage fat omkring, mælken løber til hende osv. og alligevel vil hun bare ikke tage fat. Jeg ved at I har tjekket tungebåndet, som kan være en faktor som spiller ind, jeg ved du har et vellykket ammeforløb bag dig fra storesøster ... hvorfor lillesøster ikke tager fat, tør jeg ikke sige, men der skal to til at få en amning til at fungere og hos jer lyder det som om at du er mere interesseret end din ...


Annonce

... datter er :o( Lidt udsædvanligt, men det er sådan det er.

Det betyder ikke at du skal give op, du skal naturligvis forsøge alt det du kan. Lykkes det ikke, så har du netop gjort hvad du kunne og så må det være sådan. Det at forsøge alt, gør det lettere at komme over, hvis det så ikke lykkes ... Du er og bliver en ligeså god mor selvom du giver flaske og det er helt okay.

Så længe du kan magte at malke ud og tilbyde hende din egen mælk, så er det rigtig godt, det er rigtig godt for hende at få modermælken - og du har jo masser af den :o) På sigt vil det dog være rigtig svært at stimulere brystet alene med brystpumpe og derfor vil din produktion langsomt gå ned og du bliver sandsynligvis nødt til at supplere med modermælkserstatning. Det vil være helt okay og en fin overgang for hende, da hun jo er vant til at tage flaske.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Sålænge du kan magte det, har overskud til det, så er det godt at du giver hende din egen mælk også selvom du supplerer med mme ved siden af. Lidt modermælk er bedre end ingen modermælk. Og hvis og når du stopper amningen helt, så lev med det, med god samvittighed.

Med hensyn til modermælkens holdbarhed, så er det rigtigt at du godt kan malke ud og tage det med i pusletasken (eller en lille køletaske) og så give hende det et par timer senere, hvor det så skal varmes op til ca 37 grader inden de gives.

Frisk udmalket modermælk, som er malket ud efter min råd i artiklen "Udmalkning og opbevaring af modermælk" kan holde sig 6-8 timer i stuetemperatur 19-22 grader. Det betyder ikke, at man ikke skal sætte mælken på køl, for mælken har naturligvis bedst af at komme på køl, ligesom alle andre fødevarer, men det betyder mere, at du ikke behøver gå i panik, hvis du ikke får sat mælken på køl med det samme, fordi den lille pludselig vågner, skal skiftes osv. og så pludselig et par timer senere ser du mælken stå på bordet ... så er mælken god nok stadig væk og kan blive sat på køl :o)

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, og at du får den hjælp du har brug for - stort knus herfra og rigtig god efterårsferie, hvis I holder det :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce