Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke nå at spise det madplanerne foreskriver


7. oktober 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Når jeg ser din plan for dagen, så tænker jeg at det umiddelbart ser rigtig fornuftigt ud og når du samtidig skriver at du også giver din dratter lidt frugt, frugtmos, boller osv. en gang imellem som mellemmåltider, så synes jeg planen for dagen ligner meget de planer jeg normalt laver:o)

Det betyder ikke så meget hvor store mængder hun spiser, det er mere vigtigt at hun spiser varieret og du har sikkert fuldstændig ret, når du skriver: "Det virker til at hun hurtig mister interessen og derfor ikke gider mere ...". Lige præcis derfor er variationen vigtig. Der skal være noget at vælge imellem og det gælder især både frokost og aften. Mit forslag er derfor at du tilbyder hende en lille smule større variation ved at tilbyde lidt mere forskelligt tilbehør til hvert måltid.

Det er korrekt at 3 flasker dagligt lyder passende i forhold til hendes alder, men når hun bliver 10 måneder vil det være rigtig godt, hvis du kunne skære indtaget ned så hun får godt 400ml mme/vælling dagligt. Det er nok til at sikre hendes jernbehov og vil samtidig give plads til at hun om eftermiddagen kan få et rigtigt mellemmåltid i stedet for flaske.

Mit forslag til en dagsplan, lavet med udgangspunkt i din egen, ser således ud:

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9: Tilbydes ½ bolle med lidt smør, ost, lidt frugtmos eller frisk frugt.

Puttes til formiddagslur ca 9.30

Flaske når hun vågner af lur, forsøg at holde indtaget lidt nede, så hun kun får 150ml. Det er vigtigt for at der fortsat er appetit til frokosten.

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med smørbart pålæg, tilbehør af kogte grøntsager, kartoffelbåde eller lignende rester fra aftensmaden, også gerne kogte pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod og lignende. Der ...


Annonce

... skal variation og valgmuligheder ved siden af rugbrødshapserne.

12-13: Puttes til eftermiddagslur

13-14: Flaske. Denne flaske kan også skrues ned i indtag, så hun ikke får så meget og i stedet kan hun om eftermiddagen tilbydes frisk frugt, ½ bolle med smør, eller lignende som mellemmåltid. Når flasken på et tidspunkt fjernes helt, så vil det være fint at tilbyde hende lidt tykmælk eller lignende som erstatning for flasken og for fortsat at sikre hendes mælkebehov lidt ...

15.30-16.30: Puttes til lur

17.30-18: Aftensmad som I spiser: ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Boller i karry, farsbrød, pasta med kødsovs, lasagne, frikadeller (kød/fisk), madpandekager, - maden skal tage udgangspunkt i den mad I andre spiser og hun må få stort set alt med den alder hun har nu. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Evt. lidt frugtgrød med mælk til dessert.

Puttes til natten med en flaske vælling ca kl. 19-19.30

Der er ingen tvivl om at mælkeindtaget i løbet af dagen - især fordi du giver flaskerne når hun vågner af lur og derfor inden hun tilbydes skemad, naturligt vil påvirke hendes indtag af rigtig mad. Normalt vil det være anbefalelsesværdigt at hun tilbydes rigtig mad først og så suppleres op med flaske.

Mange forældre vælger også at tilbyde flaske aften og sen aften (23-24), sidste flaske kan barnet spise mere eller mindre i søvne, simpelthen for at give plads til rigtig mad i maven i løbet af dagen og samtidig sikre barnet mælk nok. Da din datter dog sover igennem uden problemer, så kan jeg dog godt forstå at du helst ikke vil ind på dette og jeg håber at min plan for dagen hjælper dig til at se, hvordan det kan lade sig gøre at få hende til at spise lidt mere, - trods mælkeindtag i dagtimerne ...

Fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce