Svar: Min datter har jernmangel
Kære Rikke
Der kan være flere årsager til at man ser jernmangel hos børn, den hyppigste årsag er nok at barnet ikke har fået jerntilskud nok i det første leveår.
Børn der vokser meget hurtigt og børn der er født for tidligt vil ofte have behov for ekstra meget jern. Derfor giver man helt automatisk for tidligt fødte børn ekstra jerntilskud allerede fra 4 ugers alderen og indtil 12 måneders alderen. Jernmangel kan også skyldes at barnet ikke har optaget jernet godt nok af en eller anden grund, måske har kosten været for fattig på jern ... Det ses f.eks. hos mennesker med glutenallergi (cøliaki) at jernoptaget kan være påvirket.
Det er sådan at jern hos børn tilføres via brystmælken sålænge barnet er under ½ år gammel. Jernindholdet i brystmælk er godt nok ikke så stort som jernindholdet i sødmælk eller mme, men optagelsen af jernet er meget god. Når barnet er ½ år, så er modermælken ikke længere en tilstrækkelig jernkilde og derfor anbefales det at børn får dagligt jerntilskud fra 6 måneder til 12 måneder med mindre de får min. 400ml jernberiget mme eller vælling dagligt.
Da din datter både har fået jerndråber og vælling tør jeg ikke sige, hvorfor hun alligevel har fået jernmangel, ...
... men måske mine tanker kan lede dig selv lidt på sporet ...
Den vigtigste kilde til jern er kød, og du må meget gerne skifte imellem de forskellige typer af kød som okse, kalv, vildt, fjerkræ, svinekød. Derudover er jernindholdet meget stort i indmad - lever og hjerter. Leverpostej kan således være en god kilde til jern.
Brød og kornprodukter indeholder også jern og det er her en god idé at vælge brød med højt fiberindhold men uden hele kerner. Hvis du bager selv kan du tilsætte f.eks. sesamfrø, hvedeklid eller havregryn, der også indeholder meget jern.
Rosiner, svesker, dadler, figner samt mandler og nødder er også jernholdige. Du kan give hende lidt müsli på yoghurt eller du kan give hende rosiner, svesker osv. som de er. Husk dog på at børnunder 3 år ikke må få mere end max 50g rosiner om ugen.
Bønner og linser er også et godt supplement for at få jern, ligesom de grove grønne grøntsager er rigtig gode.
Husk når du giver hende jerntilskuddet at det bedst gives med grøntsager eller frugt, så optages jernet bedst fra kroppen. Det bør ikke gives sammen med mælk eller mælkeprodukt som vil hæmme optagelsen.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.