Svar: Hvor længe kan man sige nej til sukker?
Kære Charlotte
Jeg var tilfældigvis igår oplægsholder på et miniseminar hos Nestlé og ved derfor at Nestle i første halvår af 2008, har lavet en undersøgelse over hvor meget sødt (kager, slik, kiks og is) børn tilbydes. Deres undersøgelse af baseret på svar fra 2.650 forældre i norden og undersøgelsen viser at 27 procent af de danske småbørn mellem 8 og 11 måneder får serveret kager, slik, kiks eller is en eller flere gange om ugen ... Tankevækkende!
For hvorfor får de det? Er der overhovedet grund til det?
Begrundelserne for at tilbyde barnet usunde madvarer som slik, kiks og kager lyder:
Mit barn bliver glad
Mit barn vil have hvad andre får
Fordi det er hyggeligt
Som bestikkelse/belønning
Det er en gammel vane
Jeg kan ikke sige nej
Og forældrene oplyser at de giver de søde fødevarer:
Som dessert
Ved en hyggestund
Specielle lejligheder (weekend/fest)
Når andre giver det
Som belønning
Når mit barn skal trøstes ...
Jeg er naturligvis helt enig med dig i at der ikke er grund til at tilbyde børn hverken kager, slik eller lignende søde ting og så længe børn, som din datter, har det fint med at blive tilbudt frisk frugt i stedet for - så er det bestemt ikke "synd" - tværtimod.
Det er rigtig vigtigt at skabe gode og sunde vaner lige fra starten og børn skal nok helt automatisk lære hvad slik er, det behøver ...
... de ikke os voksne til at fortælle dem.
Hvor gammelt barnet er, når det begynder at kræve at smage det samme som det ser vi spiser er meget individuelt. Vi har jo også forskellige rutiner i forhold til hvornår vi spiser kager og slik. Det er sandsynligvis sværere for flerbørnsfamilier at holde den yngste fra slik og kager, når de større børn naturligt spiser det. Hvorimod at har man kun et barn, så kan man jo som voksne vente med at sætte slikskålen på bordet til den lille er lagt i seng og det er ofte også lettere at aflede med et sundere alternativ.
Hvor længe det er realistisk afhænger således også af, hvordan I har det med slik, kager osv. hjemme hos jer. Hvis det er noget I spiser tit, noget som indgår som en del af jeres dagligdag, vil jeres datter sandsynligvis forholdsvis hurtigt blive opmærksom på at det findes. Hvorimod, hvis I sjældent spiser usundt, hvis det kun er til fødselsdage, højtider osv. så vil I sandsynligvis kunne trække tiden lidt inden hun selv begynder at vise interesse.
Jeg kunne godt forestille mig at julen hos jer måske bliver lidt svær med den alder jeres datter har nu og den holding I allerede møder "det er da synd, hvis ikke hun må få". Selvom ikke I tilbyder hende marcipan og andre julegodter, så er der nok andre der gør ...
Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. juli 2025 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.
Kære Helen Jeg har brug for et godt råd til, hvordan vi forbereder vores...
17. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Kære Helen Beklager at jeg skriver igen, men du giver så utrolig gode og...
8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Indkøring i dagpleje - 15 mdr.
Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.