Svar: Natterod - ind til mor og far om natten
Kære Pia
Det er helt normalt at børn i 2-3 års alderen søger deres forældre og det handler som du skriver om, at de i den alder har ekstra behov for tryghed og nærhed.
Børn bliver i forskellige aldre, bange for forskellige ting. I 2-3 års alderen er børn ofte bange for mørke, bange for små dyr og lignende. I 4-5 års alderen bliver barnet ofte bange for "onde og skrappe" mennesker. De er f.eks. bange for indbrudstyve, bange for at komme til skade, bange for at blive kidnappet og denne frygt kan børn sagtens bibeholde op i 7 års alderen. Omkring 6 års alderen begynder mange børn at blive bange for overnaturlige væsener, - en frygt for uhyrer, spøgelser, hekse, mumier, vampyrer osv. Det kan være vigtigt at tjekke under sengen for at sikre at værelset er helt 'monsterfrit'...
Jeg nævner dette fordi I skal vide, at børn helt naturligt igennem deres udvikling vil være bange og derfor søge forældrenes soveværelse om natten. Jeres dreng søger jer, fordi han lige nu er inde i en fase, hvor han har behov for den ekstra tryghed og nærhed og jeg mener det er vigtigt at lytte til dette og give ham det, han lige nu viser behov for.
Jeg kan dog også sagtens forstå at du gerne vil dele seng ...
... med din mand og at I synes det er uholdbart at far sover på sofaen i stuen og derfor skal I naturligvis arbejde på at gøre jeres dreng så tryg ved sin seng som muligt.
Det er her rigtig vigtigt at han falder i søvn i sin seng, så han ved præcist hvor han ligger og så han lærer at det er der, han skal sove. Det er rigtig godt at han nu har en juniorseng som han kan stige ud af, - netop dette er med til at gøre ham mere tryg, fordi han ved at han kan komme ind til jer, når han har behov og det giver tryghed for ham at vide det.
Et alternativ til at ligge i smørhul hos jer, kan være en madras på gulvet. Jeres dreng kan lægge sig der og du kan så ligge med en arm ud over sengekanten og ligge og holde ham i hånden indtil han atter falder til ro.
En anden mulighed er at I forsøger at følge ham tilbage i egen seng igen, når han kommer ind til jer. En vågelampe er dog ikke nok, han har brug for at mærke jer, føle at I er der og derfor må I skiftes til at sidde hos ham, evt. lægge jer lidt med ham i hans seng, for at han atter finder roen og falder i søvn, - hvorefter I så kan gå i egen seng igen.
Det er som sagt en fase og dem vil der komme flere af hen af vejen ...
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer