Annonce

Annonce

Svar: Gråd om natten - 8 mdr.


25. september 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tina

Tak for dit brev. Da det er første gang du skriver til mig, kender jeg ikke dig og din familie og derfor vil jeg her give lidt tanker og du må så selv vurdere, om noget af det kan passe på jeres situation.

Det lyder som om at jeres dreng spiser rigtig godt i løbet af dagen og du fortæller også at du tilbyder ham flaske. Det betyder at du naturligvis har helt styr på hvor meget mælk han indtager i løbet af en dag - et stort plus. Du skal her regne med at han har behov for ca 600ml mme dagligt ved siden af sin skemad og det kan altså godt være her hunden ligger begravet - at han simpelthen ikke får mælk nok.

Det kan også handle om at han motorisk udvikler sig rigtig meget og øver sig både når han er vågen og når han sover. Det er således ikke usædvanligt at børn i denne alder vågner fordi de får sig lagt i nogle stillinger som de ikke selv mestrer at komme væk fra og derfor har behov for at man hjælper dem med at blive lagt rigtigt igen og komme videre i søvnen.

Det at han motorisk bevæger sig væk fra jer i løbet af dagen og mere og mere udforsker verden på egen hånd, betyder også at han ikke længere får helt samme fysiske kontakt som tidligere. Han sidder naturligt ikke længere helt så meget i favn, han bliver ikke vugget, kærtegnet, nusset osv, som han blev for bare et par måneder siden. Men han har stadig brug for det og derfor søger han jeres fysiske kontakt ekstra om aftenen og natten, når roen skal falde over ham.

Det kan også handle om dårlige søvnassociationer, at han f.eks. har fået en vane med at hver gang han vågner fordi ...


Annonce

... han skifter søvnfase, så kommer du og putter en sut i munden på ham. Derfor er han begyndt at vågne hver gang sutten falder ud af munden, og kan kun sove videre hvis du kommer og putter den i munden igen. Det samme ses, hvis barnet f.eks. falder i søvn med sin flaske, falder i søvn i favn eller lignende.

Så kan det naturligvis også skyldes smerter, - ofte fra ørerne eller på grund af tandfrembrud og det skal naturligvis undersøges og behandles hvis nødvendigt. Det hjælper her nogle gange at elevere hovedgærdet lidt, så han ligger lidt højere med hovedet end resten af kroppen. Da han ikke må sove med hovedpude endnu, så vil det være fint at lægge en lille pude ind under madrassen og løfte hele madrassen lidt op.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeres dreng er i separationsfasen og det betyder at han har rigtig meget behov for at se jer, han forstår simpelthen ikke, at I er der, når han ikke kan se jer, han føler sig 'alene i verden', føler sig forladt. Det er superflot at han netop med den alder han har, er i stand til at falde i søvn alene med sin bamse, det er rigtig flot. Men I skal være opmærksom på hvad I gør, hvordan I reagerer, bruger sutten, tager ham op, bruger beroligende lyde "sshhh" osv. når han i løbet af natten vågner. Det er vigtigt at han på den ene side mærker at I er der, passer på ham osv. og at han ikke er alene og at I samtidig holder fast i et ritual, som han kan falde til ro ved både nu og i tiden fremover.

Jeg håber du kan bruge lidt af mine tanker videre og måske har en idé om, hvad årsagen kan være til jeres urolige nætter ...:o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce