Annonce

Annonce

Svar: Ondt i maven - 2 mdr.


24. september 2008

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Dorthe

Der er nogle børn, som meget hurtigt får påvirket appetit, hvis ikke de har afføring dagligt og det lyder umiddelbart som om at din dreng hører til dem. Du fortæller at hans indtag af mælk varierer meget alt efter om han har afføring eller ej og det lyder helt rigtigt, samtidig er det dog også sådan at tingene kan tænkes modsat - hans manglende afføring kan jo også handle om manglende indtag - der er jo stor forskel på om han drikker 50ml eller 130 - jo mere der kommer ind, jo mere må der også skulle ud ... :o)

Du skal regne med at han har behov for ca 1/6 af sin vægt i døgnet og det betyder at hvis han f.eks. vejer 6 kg, så vil han have behov for at indtage ca 1000ml i døgnet. Fordelt på ca 6 måltider dagligt, så svarer det til at han hver 4 time skal drikke ca 165ml.

Du fortæller at han især om aftenen og natten spiser mest og jeg tænker at det godt kan handle om at der på dette tidspunkt af døgnet er mere ro, han kan bedre koncentrere sig, bliver ikke forstyrret af andre ting. Derfor kan det være en rigtig god idé at du om dagen forsøger at følge nogen lunde samme rutine som om aftenen. Sørger for at der ikke er for meget larm omkring jer, når han skal spise, forsøger at hjælpe ham til koncentration. Det kan f.eks. være fjernsyn, radio eller lignende, der skal slukkes for.

Din dreng har ikke problemer med hård mave, afføringen der kommer er almindelig grødet, som jeg forstår dit brev. Din dreng lyder heller ikke til at være meget ked af det, grædende eller lignende - det handler mere om at hans indtag ligger under det udregnede behov. For at vurdere hvorvidt dette er et problem, så er det vigtigt at se på hvordan han i øvrigt trives, om han tager på som han ...


Annonce

... skal, om han udvikler sig osv. Nogle børn spiser bare mindre end de rent teoretisk burde, men hvis de vokser og trives med det indtag de har, så er det helt okay. Det vil her være fornuftigt at tale med lægen om hvor lidt din dreng kan nøjes med, hvad der ud fra et lægeligt synspunkt er acceptabelt.

Det kan sagtens være en god idé at forsøge med laktulose og normalt anbefales at give 1 ml pr kg. barnet vejer og jeg vil her sige, at hvis du når op på at give mere end 10 ml dagligt, så skal du tale med lægen omkring det. Det er en rigtig god idé at forsøge med forskellige typer erstatning, da børn kan reagerer meget forskelligt alt efter hvilket produkt de får. Da du har forsøgt med Nan og kan få dette produkt hvor du bor, så kunne det måske være et forsøg værd med Nan H.A. I dette produkt er proteinerne spaltet og det gør at nogle børn optager mælken bedre og den kan anbefales til børn med tendens til forstoppelse. Hvis det fungerer bedre med Nutrilon, så skal du naturligvis bibeholde dette.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Du kan hjælpe din dreng ved også at give ham lidt mavemassage, cykle med hans ben, lave lidt gymnastik og lidt øvelser med ham, hvor han får brugt sig selv lidt mere fysisk. Det kan også nogle gange hjælpe med et lunt bad, der får hele hans krop til at slappe af. Udnyt situationen på puslebordet, bukke og strække hans ben, bevæge ham, når han ligger uden ble og har det godt. Du kan med fordel også trykke ham lidt under fødderne - nogle familier vælger også at gå til zoneterapi, fordi de oplever at det kan være med til at sætte lidt gang i barnets fordøjelse .. jeg tror ikke dette er videnskabeligt bevist, men for nogen virker det :o)

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce